Principalul sindicat al minei Escondida, care produce cea mai mare cantitate de cupru din lume, în nordul statului Chile, a anunțat că membrii săi au acceptat un acord cu grupul anglo-australian BHP, evitând în acest fel declanșarea unei greve, scrie publicația boursorama.com, care citează agenția AFP.
Sindicatul, care regrupează peste 2.000 de muncitori, a precizat că acordul propus de conducere pentru un nou contract a fost aprobat “cvasi-unanim” și a anulat preavizul de grevă depus în 31 iulie.
Nici compania și nici sindicatul nu au publicat detaliile acordului, dar presa locală evocă o primă de productivitate de peste 23.000 de dolari alături de alte beneficii.
Minerii reclamau o primă unică pentru a le recompensa munca din perioada pandemiei de Covid-19 “echivalentă cu 1% din dividendele încasate de acționari”, precum și un plan de carieră și beneficii în materie de educație pentru copiii lor.
Potrivit sindicatului, mina Escondida ar urma să înregistreze în acest an un venit de peste 10 miliarde de dolari, într-un context de avans puternic al cotației cuprului, care a depășit 10.000 de dolari pe tonă pe bursele internaționale.
În 2017, minerii au organizat o grevă de 44 de zile, cea mai lungă din istoria minieră a țării. Această grevă a antrenat pierderi de 740 de milioane de dolari și o contracție de circa 1,3% a PIB-ului Chile.
Deținută de anglo-australienii BHP (57,5%), Rio Tinto (30%) și japonezii Jeco (12,5%), această mină este situată în deșertul Atacama, în nordul țării, la peste 3.000 de metri altitudine. De aici sunt extrase circa 1,1 milioane de tone de cupru anual.
Chile este cel mai mare producător mondial de cupru, cu 28% din producție. Sectorul reprezintă între 10 și 15% din PIB-ul țării din America Latină.