Chimcomplex, controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, a depus o ofertă la licitația organizată de Primăria Iași pentru concesionarea pe o perioadă de cel puțin 10 ani a sistemului de termoficare

Chimcomplex Olchim Râmnicu Vâlcea Sursa foto: Facebook / Chimcomplex

Combinatul chimic Chimcomplex, controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, a depus recent o ofertă pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iași ca parte a proiectului de dezvoltare industrială Combinatul de Biochimie Iași, potrivit unui document publicat la Bursa de Valori București (BVB).

Potrivit companiei, acest proiect, aflat în faza de studii preliminare, care prevede investiții de circa 2,2 miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani, face parte din strategia pe termen lung a grupului CRC de a sprijini reindustrializarea țării, utilizând tehnologii moderne și sustenabile.

„Participarea noastră la această licitație reprezintă un prim pas într-un proiect mai amplu, dedicat dezvoltării industriei chimice moderne la Iași. Interesul nostru nu este în domeniul termoficării per se, ci în susținerea unui proiect industrial de anvergură. Acest proiect prevede construcția unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență la Holboca, care va deservi noul „Combinat de Biochimie Iași”. Centrala va produce energie electrică și termică pentru combinat, iar surplusul de agent termic va putea fi livrat către sistemul de termoficare al orașului la un cost foarte mic, aproape de zero”, a declarat Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cele 8 fabrici ale platformei industriale vor folosi doar tehnologii biochimice, de aici venind și denumirea. Platformele de producție la scară industrială rămân cele de la Onești și Vâlcea iar un Centru de Cercetări se va face și la Buzău.

„Cogenerarea va fi dedicată producției de energie electrică și termică pentru noul combinat industrial, dar un procent acoperitor va fi destinat furnizării de apă caldă pentru oraș. Acest procent ne va permite să subvenționăm costurile pentru livrarea agentului termic către oraș. Desigur, prețul final pentru cetățeni va avea și un cost de distribuție, care nu este în controlul nostru. Totuși, prețul final va fi cel mai mic preț din România, iar Primăria nu va mai trebui să aloce bani pentrusubvenții. În pregătirea acestui proiect, am avut întâlniri consultative cu reprezentanți de seamă din mediul academic și de afaceri din Iași, respectiv cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, și Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, inclusiv cu academicianul Bogdan Simionescu, Vicepreședintele Academiei Române. Toate aceste instituții sprijină acest proiect ambițios, care va contribui la renașterea industriei chimice în regiune”, mai declară Ștefan Vuza.

Compania estimează că proiectul va beneficia de finanțare din fonduri de la Bruxelles, alături de fonduri proprii ale Grupului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: