Chimcomplex Borzești vrea să ia un credit de 60 milioane euro de la CEC Bank şi pentru unul de 30 milioane euro de la Alpha Bank, pentru a refinanța creditul luat de la VTB Bank Europe, divizia din UE a băncii rusești de stat VTB Bank, a doua cea mai mare din Rusia, pentru a cumpăra Oltchim. Compania spune că banii vor fi folosiți și pentru investiţii, modernizări, retehnologizări şi pentru capitalul de lucru.
„Se aprobă negocierea, încheierea şi semnarea de către Chimcomplex Borzeşti, în calitate de împrumutat, a contractului de facilitate de credit cu CEC Bank, în sumă totală de 60.000.000 euro, care cuprinde: o facilitate de credit la termen în sumă maximă de 20.000.000 euro şi o facilitate de credit tip revolving în sumă maximă de 40.000.000 euro; (…) Se aproba negocierea, încheierea şi semnarea de către Chimcomplex Borzeşti, în calitate de împrumutat, a contractului de facilitate de credit cu Alpha Bank Romania în sumă totală de 30.000.000 euro (facilitate de credit la termen), ce va fi folosita în vederea refinanţării contractelor de finanţare existente (cu VTB Bank Europe SE, Argentum Netherlands/Credit Suisse International – dacă este cazul), implementării de investiţii, utilizării pentru capital de lucru şi în orice alte scopuri prevăzute în planurile de afaceri ale Chimcomplex sau in orice alte scopuri stabilite de Consiliul de Administraţie în funcţie de necesităţile societăţii”, arată un anunţ al companiei, potrivit News.ro.
Chimcomplex Borzeşti, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a cumpărat în urmă cu aproape patru ani o parte din activele combinatului chimic Oltchim. Tranzacţie a fost susţinută atunci de o finanţare externă totală de 164 milioane de euro, atribuită instituţiilor financiare internaţionale VTB Bank Europe SE (cu sediul în Frankfurt), divizia din UE a băncii rusești de stat VTB Bank, şi Credit Suisse AG, prin divizia specializată în investiţii (cu sediul la Zurich).
Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice şi Oxo-Alcooli. Este cel mai mare combinat de produse chimice cu 2 platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea. În anul 2020 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei. Compania are o capitalizare de 2,95 miliarde lei.
Compania a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 1,1 miliarde lei şi un profit net de 282 milioane lei.