China a depășit Japonia și este cel mai mare exportator mondial de mașini/ Exporturile de automobile au fost stimulate de cererea de vehicule electrice și de vânzările către Rusia

zeekr geely

China afirmă că a devenit cel mai mare exportator de automobile din lume după ce a depășit Japonia în primele trei luni ale anului, scrie BBC.

Potrivit cifrelor oficiale publicate în ultima săptămână, China a exportat 1,07 milioane de vehicule în această perioadă, în creștere cu 58% față de primul trimestru din 2022.

În același timp, exporturile de vehicule ale Japoniei s-au situat la 954.185, după ce au crescut ușor cu 6% față de anul precedent.

Exporturile Chinei au fost impulsionate de cererea de mașini electrice și de vânzările către Rusia.

Anul trecut, China a depășit Germania pentru a deveni al doilea mare exportator de automobile din lume.

Potrivit Administrației Generale a Vămilor din China, China a exportat 3,2 milioane de vehicule în 2022, față de 2,6 milioane de vehicule exportate de Germania.

Renunțarea la combustibilii fosili a contribuit la creșterea industriei auto din China.

În primul trimestru, exporturile de vehicule cu energie nouă (NEV), care includ mașinile electrice, au crescut cu peste 90%, comparativ cu anul precedent.

Brațul din China al Tesla, SAIC – proprietarul mărcii MG – și BYD, care este susținut de veteranul investitor american Warren Buffett, se numără printre principalii exportatori de NEV din China.

Constructorul de automobile electrice al lui Elon Musk are o imensă fabrică de producție în Shanghai, care exportă în Japonia și Europa.

“Gigafactory” a Tesla este în prezent capabilă să producă 1,25 milioane de vehicule pe an, iar compania intenționează să își mărească și mai mult capacitatea.

Luna trecută, a început să producă vehicule utilitare sport Model Y pentru export în Canada.

China a înregistrat, de asemenea, o creștere a exporturilor către Rusia de la începutul războiului din Ucraina, în condițiile în care țările occidentale au impus sancțiuni comerciale împotriva Moscovei.

Anul trecut, anul trecut, producătorii chinezi de automobile – inclusiv Geely, Chery și Great Wall – și-au văzut cota de piață în Rusia cum a crescut, după ce rivali precum Volkswagen și Toyota au părăsit țara în urma invaziei din Ucraina.

 

Sursa Foto: chinapev.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *