China a finalizat săptămâna aceasta construcţia celui mai lung tunel de autostradă din lume în regiunea Xinjiang, menit să îmbunătăţească legătura dintre părţile de sud şi de nord ale acestei provincii din nord-vestul ţării, informează agenția EFE, citată de Agerpres.
Odată ce va intra în funcţiune anul viitor, tunelul lung de 22,13 kilometri va reduce timpul necesar traversării secţiunii centrale a munţilor Tianshan de la câteva ore la aproximativ 20 de minute, relatează agenţia de stat Xinhua.
Proiectul face parte dintr-un plan de modernizare a autostrăzii ce leagă capitala regiunii, Urumqi, de districtul Yuli, în sud, despărţite de munţii Tianshan, care se întind pe o lungime de 2.500 de kilometri şi formează o barieră naturală.
Munţii Tianshan sunt cunoscuţi drept un “muzeu geologic” deoarece conţin numeroase zone de falie, dintre care 16 sunt traversate de tunel, conform sursei citate.
Conducta sa de ventilaţie numărul 2 atinge o adâncime de 706 de metri, mai mare decât cea mai înaltă clădire din China, Turnul Shanghai.
Televiziunea de stat CCTV evidenţiază că peste 3.000 de muncitori au participat la construcţia tunelului “depăşind provocări şi riscuri geologice extreme” pentru “a stabili un nou record ca cel mai lung tunel de autostradă din lume, devenind o nouă piatră de hotar în ingineria tunelurilor la nivel mondial”.
Totodată, oficialii chinezi subliniază că tunelul demonstrează “angajamentul Chinei de a îmbunătăţi bunăstarea oamenilor prin dezvoltarea transportului”.
De asemenea, este de aşteptat ca tunelul să servească drept un coridor turistic cheie şi să crească competitivitatea pe piaţă a produselor locale, potrivit Xinhua.
China a investit masiv în ultimii ani în construirea de autostrăzi, căi ferate, aeroporturi şi centre logistice în Xinjiang, răspunzând prin acţiuni de dezvoltare la acuzaţiile occidentale de muncă forţată şi abuzuri în această provincie.
În 2021, Statele Unite şi alţi parteneri au denunţat la ONU abuzurile din partea guvernului chinez împotriva populaţiei uigure şi a altor minorităţi din Xinjiang, crescând presiunea împotriva Beijingului, care a negat întotdeauna acuzaţiile.