China a finalizat primele sale reguli pentru funcţionarea serviciilor de inteligenţă artificială generativă

inteligenta artificiala, inovatie Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

Autorităţile de reglementare chineze au finalizat joi primele sale reguli pentru funcţionarea serviciilor de inteligenţă artificială generativă, în timp ce ţara încearcă să intensifice supravegherea tehnologiei aflată în creştere rapidă, transmite CNBC, citat de News.ro.

Puternica Administraţie Cyberspace din China (CAC) a declarat că a colaborat cu alte câteva autorităţi de reglementare pentru a concepe noul regulament care va intra în vigoare pe 15 august.

Inteligenţa artificială generativă este o zonă de tehnologie în creştere rapidă în care serviciile de inteligenţă artificială sunt capabile să genereze conţinut precum text sau imagini.

ChatGPT, dezvoltat de firma americană OpenAI, este cel mai cunoscut exemplu şi permite utilizatorilor să solicite chatbotului şi să primească răspunsuri la interogări.

Aceste servicii sunt instruite pe cantităţi mari de date.

Cu toate acestea, succesul ChatGPT a declanşat apariţia unui val de servicii rivale, stârnind îngrijorare în rândul autorităţilor de reglementare globale cu privire la riscurile potenţiale din jurul tehnologiei.

Giganţii tehnologici chinezi au urcat pe val, anunţând planuri şi lansând propriile servicii AI generative.

Dar China, care controlează strâns internetul intern, prin cenzură şi reglementare, urmăreşte îndeaproape dezvoltarea AI.

Autorităţile de reglementare chineze sunt îngrijorate de potenţialul acestor servicii de a genera conţinut care ar putea fi împotriva opiniilor sau ideologiei Beijingului.

Acesta este parţial motivul pentru care firmele chineze de tehnologie au fost circumspecte în ceea ce priveşte lansarea serviciilor lor asemănătoare ChatGPT.

În loc de servicii complete care sunt disponibile pe scară largă pentru public, companiile chineze şi-au concentrat tehnologia pe întreprinderi şi utilizări restrânse.

De exemplu, Alibaba a lansat luna aceasta un instrument de inteligenţă artificială care poate genera imagini din prompturi numite Tongyi Wanxiang, dar este disponibil doar pentru clienţii întreprinderilor pentru testare beta.

Cu toate acestea, regulile CAC oferă giganţilor tehnologiei un cadru cu care să lucreze atunci când vine vorba de tehnologie.

Care sunt regulile Chinei pentru inteligenţa artificială generativă

Regulile se vor aplica numai serviciilor de inteligenţa artificială generativă care sunt disponibile publicului larg, mai degrabă decât celor dezvoltate în instituţiile de cercetare, de exemplu.

Serviciile AI generative vor trebui să obţină o licenţă pentru a funcţiona, a spus CAC.

Dacă un furnizor de servicii AI generativă găseşte conţinut ”ilegal”, ar trebui să ia măsuri pentru a opri generarea acelui conţinut, pentru a îmbunătăţi algoritmul şi apoi a raporta acel material autorităţii relevante.

Furnizorii acestor servicii trebuie să efectueze evaluări de securitate asupra produsului lor şi să se asigure că informaţiile oferite utilizatorilor sunt sigure.

Serviciile de inteligenţă artificială generativă din China trebuie, de asemenea, să adere la ”valorile de bază ale socialismului”, potrivit CAC.

Totuşi, autorităţile de reglementare încearcă să atingă echilibrul între a face China un lider în inteligenţa artificială, urmărind în acelaşi timp dezvoltarea acesteia.

Regulile CAC spun că regulamentul urmăreşte să încurajeze aplicaţiile inovatoare ale AI generativă şi să sprijine dezvoltarea infrastructurii aferente, cum ar fi semiconductorii.

Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *