China a anunțat că a înregistrat o creștere mai mică decât se aștepta în al doilea trimestru, atenția fiind acum concentrată asupra modului în care înalții reprezentanți ai Partidului Comunist, reuniți la Beijing, vor putea încerca să rezolve disconfortul economic crescând al țării, scrie Diario de Noticias, conform Rador Radio România.
A doua economie ca mărime a lumii se confruntă cu o criză a datoriilor imobiliare, cu o slăbire a consumului și cu îmbătrânirea populației. În același timp, tensiunile comerciale cu Statele Unite și cu Uniunea Europeană – care au încercat să limiteze accesul Beijingului la tehnologii sensibile, precum și să impună taxe pentru a-și proteja piețele de produsele chineze ieftine și subvenționate -, de asemenea, frânează creșterea. Statisticile oficiale au arătat ieri că economia a crescut cu doar 4,7% în trimestrul 2, cea mai lentă rată de creştere de la începutul anului 2023. Analiştii consultaţi de Bloomberg se aşteptau la 5,1%.
Aceste cifre au fost făcute publice în aceeași zi în care Partidul Comunist din China a demarat o reuniune importantă condusă de președintele Xi Jinping, axată pe economie, cunoscută drept A Treia Plenară. Liderul chinez a prezentat un “raport de lucru” în deschiderea reuniunii, potrivit agenției de presă de stat Xinhua, și a subliniat, de asemenea, “un proiect de hotărâre a Comitetului Central privind aprofundarea cuprinzătoare a reformei și progresul modernizării chineze”.
Beijingul a oferit câteva indicii despre ce ar putea fi în joc, Xi spunând doar că partidul plănuiește reforme “mari”.
“Reuniunea de patru zile a principalului organ guvernamental al țării este întârziată”, a declarat Harry Murphy Cruise, economist la Moody’s Analytics, într-o notă. Dar “deși argumentele pentru reformă sunt puternice, este puțin probabil să fie un subiect deosebit de interesant”. “În schimb, sperăm într-o corecţie politică modestă care să extindă producția de tehnologie de vârf și care să ofere un strop de sprijin pentru locuințe și familii”, a adăugat acesta.
“Rénmín Rìbào” (“Ziarul Poporului”), ziarul oficial al PCC, a părut să confirme așteptările mai scăzute când a avertizat, săptămâna trecută, că “reforma nu constă în schimbarea direcției, iar transformarea nu constă în schimbarea culorii”.
Cea de-a Treia Plenară a fost anterior o ocazie pentru a dezvălui schimbări economice importante. În 1978, Deng Xiaoping a anunțat reforme de piață care ar plasa China pe calea unei mari creșteri economice, deschizând-o către lume.