China evită la limită deflația, îngrijorări legate de creșterea economică

Imobiliare China pexels.com

Spre deosebire de o mare parte restului lumii, China nu se confruntă cu o criză inflaționistă. Mai mult, se situează chiar foarte aproape de deflație, evitând la limită o nouă perioadă de scădere a prețurilor de consum în septembrie. Iar îngrijorările legate de creșterea economică sunt în plin avans, scrie boursorama.com.

Indicele prețurilor de consum (IPC), principalul indicator al inflației, s-a situat luna trecută la 0,0% în ritm anual, a anunțat vineri Biroul Național de Statistică (BNS). În iulie, China a intrat în deflație pentru prima dată din 2021, prețurile scăzând cu 0,3% în ritm anual. În august, inflația a crescut la +0,1%. Analiștii chestionați de Bloomberg se așteptau la o revenire a prețurilor în septembrie (+0,2%).

Deflația este opusul inflației, adică scăderea prețurilor la bunuri și servicii, sinonimă cu o economie în încetinire. China a cunoscut o scurtă perioadă de deflație la sfârșitul anului 2020-începutul anului 2021, din cauza prăbușirii prețului la carnea de porc, cea mai consumată din țară. Perioada anterioară datează din 2009.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Motoarele tradiționale de creștere, gripate

Mulți analiști nu exclud o recidivă în următoarele luni. Principalele motoare de creștere ale Chinei s-au blocat, iar șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de peste 20% în iunie – un indicator pe care guvernul nu mai dorește să îl publice.

Criza din sectorul imobiliar, care a reprezentat mult timp un sfert din PIB-ul țării, și ponderea dezvoltatorilor care se află într-o situație financiară precară reprezintă o frână majoră în calea redresării.

Inflația zero din septembrie “indică faptul că presiunea deflaționistă în China rămâne un risc real pentru economie”, avertizează analistul Zhiwei Zhang de la Pinpoint Asset Management. “Redresarea cererii interne nu este puternică, deoarece nu au existat stimulente fiscale semnificative”, iar criza imobiliară “continuă să apese asupra cererii gospodăriilor”, subliniază el.

În mod logic, indicele prețurilor de producție s-a contractat din nou în septembrie (-2,5%) pentru a douăsprezecea lună consecutivă, a anunțat vineri BNS. Acest indice, care măsoară costul bunurilor care ies din fabrici, oferă o indicație asupra sănătății economiei. Prețurile la producător în roșu înseamnă marje mai mici pentru companii. Analiștii intervievați de Bloomberg anticipaseră în linii mari acest declin (-2,4%), după o scădere de 3% a indicelui în august.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: