Prețurile de consum în China s-au stabilizat în decembrie, după avansul din luna precedentă, sub efectul unei scăderi a prețului la alimente, potrivit datelor oficiale publicate miercuri și citate de Le Figaro. Indicele prețurilor de consum a înregistrat un avans de 1,5% în decembrie, în ritm anual, față de 2,3% cu o lună în urmă.
Analiștii interogați de agenția financiară Bloomberg anticipau o încetinire, dar de amploare mai mică (1,7%). În decembrie, „oferta de legume proaspete a crescut” ceea ce a antrenat „o cădere a prețurilor care erau la un nivel ridicat” în ultimele luni, a afirmat un oficial al biroului chinez pentru statistici, Dong Lijuan.
Autoritățile au recomandat populației, la începutul lui noiembrie, să-și constituie stocuri de hrană, într-un context de reapariție limitată a pandemiei. Scăderea prețurilor la alimente este semnificativă pentru carnea de porc (-36,7% în ritm anual), de departe cea mai consumată în țară. Prețul la carnea de porc s-a dublat în ultimii ani în fața epidemiei de postă porcină africană care a decimat crescătoriile. Dar prețurile au cunoscut o acalmiei în 2021.
Pe ansamblul anului 2021, inflația a avansat în medie cu 0,9%, față de 2,4% în anul anterior. Și prețurile de producție au scăzut ușor în decembrie, cu un avans de doar 10,3% în ritm anual – față de 12,9% în noiembrie.
Indicele PPI, care măsoară costul mărfurilor la ieșirea din uzine, a cunoscut în octombrie cea mai mare creștere din ultimii peste 25 de ani (13,5%). În medie, prețurile producției au crescut cu 8,1% în 2021, după o reducere de 1,8% în anul anterior.