China va redeschide granițele și va renunța la carantina Covid din 8 ianuarie

Beijing Covid Sursa foto: Dreamstime

China va redeschide granițele și va renunța la carantină împotriva Covid-19 din 8 ianuarie. Decizia este ultimul pas al țării în eliminarea a trei ani de politică “zero-Covid” și trecerea la traiul cu virusul, scrie South China Morning Post.

Covid-19 a fost gestionat ca o boală infecțioasă de categoria superioară A începând cu 2020, ceea ce îl pune pe picior de egalitate cu ciuma bubonică și holera.  În conformitate cu legile chineze, autoritățile trebuie să impună cele mai dure restricții, cum ar fi carantina și izolarea persoanelor infectate și a contacților apropiați ai acestora, precum și închideri în tot orașul pentru a limita aceste boli.

La frontieră, cei infectați trebuie izolați, iar cei care ar putea fi infectați trebuie puși în carantină, în funcție de perioada de incubație. Dar mai multe surse de la autoritățile sanitare provinciale au declarat că au fost notificate duminică de către Comisia Națională de Sănătate, cerându-le să se pregătească pentru retrogradarea la categoria B de gestionare începând cu 8 ianuarie.

Această categorie înseamnă că infectarea cu Covid-19 necesită doar “tratamentul și măsurile necesare pentru a limita răspândirea”.

Publicația citează diverse surse care susțin că măsurile stricte de control, inclusiv carantina obligatorie pentru călătorii care vin în China, vor fi, de asemenea, eliminate după retrogradare, deoarece nu mai este o cerință obligatorie în categoria B de gestionare.

Există semne că China s-a pregătit pentru această schimbare, testele PCR nemaifiind obligatorii, iar vicepremierul Sun Chunlan, care s-a ocupat de gestionarea Covid-19, a îndemnat autoritățile de nivel inferior să se concentreze pe tratament în loc de infecții.

De asemenea, autoritățile nu se vor mai referi la Covid-19 ca la o formă de pneumonie. Potrivit unui administrator de spital de rang înalt din Xiamen, în provincia Fujian din sud-estul țării, NHC a declarat că Covid-19 va fi cunoscut în mod oficial ca o “nouă infecție cu coronavirus” în loc de actuala “nouă pneumonie cu coronavirus”.

“Schimbarea numelui este subtilă, dar importantă”, a declarat administratorul.

“Cred că este o recunoaștere oficială a schimbărilor clare în simptomele infecției cu varianta Omicron, care este mai puțin mortală. Aceasta nu declanșează întotdeauna simptome asemănătoare pneumoniei”.

Cazurile au crescut vertiginos de când China și-a desființat în mare parte politica de toleranță zero față de coronavirus în ultimele săptămâni, ceea ce a provocat penurii de kituri de testare și medicamente la nivel național.

“Cu aceste instrucțiuni scrise negru pe alb din partea guvernului central, putem înainta cu fermitate spre deschiderea și restabilirea vieții normale, fără să ne facem griji cu privire la inversarea politicilor Covid-19”, a declarat oficialul din Jiangsu.