Chirițoiu: Măsurile de spijin ar trebui țintite doar către cei vulnerabili, nu să revenim la un sistem când toată lumea e sprijinită și când ne prefăceam că energia este ieftină

Redacția ian. 25, 2022 1 comentarii
Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurentei

Măsurile de sprijin pentru consumatorii de energie ar trebui ţintite doar către cei vulnerabili, nu să revenim la acel sistem stupid când toată lumea era sprijinită şi ne prefăceam că energia e ieftină, a afirmat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, scrie Agerpres.

„E clar că facem un efort excepţional lunile acestea, pentru că situaţia este excepţională, dar, aşa cum a spus şi ministrul Energiei, ne aşteptăm la o scădere din aprilie a preţului gazelor şi acest lucru într-o anumită măsură va duce şi la scăderea preţurilor la electricitate. Dar problema rămâne, preţurile mari la energie nu reprezintă ceva strict trecător şi în câteva luni ne întoarcem la situaţia de acum 10 ani”, a spus Chiriţoiu, în conferinţa „Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News.

În opinia sa, trebuie puse la punct mecanisme care să ajute la gestionarea situaţiei consumatorilor vulnerabili.

„Dar fără să revenim la acel sistem destul de stupid pe care îl aveam înainte, când încercam să dăm la toată lumea, şi cui avea nevoie, şi cui n-avea nevoie, şi să ne prefacem că energia e ieftină, când ea de fapt nu este deloc ieftină”, a spus oficialul Concurenţei.

Dacă toţi consumatorii primesc ajutoare, ei nu vor mai fi stimulaţi să utilizeze eficient şi să ia măsuri de reducere a consumului, a continuat el.

„Colaborăm cu Guvernul pentru acest text (noua OUG pentru compensarea facturilor – n.r.) să ne asigurăm că nu este excesiv, adică dirijăm bine ajutoarele şi respectăm legislaţia europeană. ANRE supervizează modul cum se facturează, împreună cu ANPC, iar noi suntem atenţi la concurenţa din piaţă şi să nu blocheze companiile migrarea consumatorilor de la o ofertă mai proastă la una mai bună”, a spus Chiriţoiu.

El a arătat că instituţia pe care o reprezintă a analizat şi modul în care companiile respectă legislaţia din domeniul branşamentelor la reţea, iar concluziile au fost că, deşi cerere există, numărul branşărilor nu a crescut.

Foto: Bogdan Chirițoiu - (InquamPhotos / George Călin)

Comentarii

 1. E simplu!
  Marirea tuturor pensiilor pana 6000 lei.
  Cu 10%!
  Se intelege ca specialii au mai mult!
  Si raman inghetate!

  Marirea salariilor de la stat cu 500 lei pentru cei care au salarii de pana la 6000 lei.
  Marirea cu 250 lei a salariilor cuprinse intre 6001 si 10000 lei.

  Se intelege ca salariile de incadrare ce depasesc 10.001 lei raman inghetate.

  Doar asa se rezolva tot!
  Si se reduce raportul dintre salariul minim si maxim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.