Chisăliță: România nu va fi niciodată independentă energetic, întrucât sacrificiile economice şi sociale ar fi foarte mari, la fel cum s-a întâmplat în regimul Ceauşescu în anii 1980

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

România nu va fi niciodată independentă energetic, întrucât sacrificiile economice şi sociale ar fi foarte mari, la fel cum s-a întâmplat în regimul Ceauşescu în anii 1980, a afirmat, joi, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, în conferinţa „Consecinţele economice ale războiului”, transmite Agerpres.

„Independenţa energetică este un ţel pe care, în ultimii 30 de ani, îl reluăm o dată la 10 ani. Este un ţel cel puţin ridicol, ca să nu spun mai mult. România nu este şi nici nu va fi niciodată independentă energetic. Cred că nici n-ar trebui să ne dorim atât de mult să fim independenţi energetic, întrucât sacrificiile sociale şi economice ar fi foarte mari. Ar fi de genul sacrificiilor pe care regimul Ceauşescu le-a făcut în anii ’80 pentru ca România să devină independentă din punct de vedere financiar şi rezultatele le-am văzut cu toţii”, a spus Chisăliţă.

În opinia sa, importante sunt securitatea energetică şi rezilienţa, precum şi resursa umană şi naturală, care este foarte prost gestionată, cu pierderi foarte mari.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„România rămâne campionul Europei în ceea ce priveşte pierderile energetice enorm de mari. Înainte să ne punem o centrală pe gaz sau o pompă de căldură, întotdeauna elementul principal este să reducem pierderile, risipa”, a continuat expertul.

Chisăliţă a arătat că infrastructura energetică a ţării, proiectată în anii 1950, este depăşită tehnic, ca şi când am merge cu o maşină nouă, electrică, pe un drum de ţară.

„Noi lucrăm pe un sistem care nu mai este actual, mă refer la conceptul care a fost pus pe masă în anii 1950, sistemul de termoficare, electroenergetic, gazier, de transporturi, pe care noi continuăm să îl folosim schimbând pe ici pe colo, ceea ce nu aduce ce ne-am dori din punct de vedere tehnic şi economic. În 1950 au fost nişte funcţii matematice şi modelarea matematică ce a încercat să pună de acord cererea de atunci cu modelul producţiei. Toate aceste aspecte nu mai au de-a face cu nimic, nici în zona de producţie, nici în cea de consum. Atunci ne găsim într-o situaţie în care dăm drumul la încălzire electrică, punem maşinile pe electricitate, trecem totul pe electricitate, dar rămânem cu drumul de ţară. Mai ales că nu suntem familiarizaţi cu autostrăzile, mai rămânem şi cu acele sisteme de transport energie şi gaze total defazate”, a susţinut reprezentantul asociaţiei.

El a subliniat că toate strategiile se fac acum după ureche.

Este o chestie foarte tehnică, dar şi foarte tristă, pentru că, dacă acum 70-80 de ani aveam aceste institute care lucrau după modele matematice, astăzi constatarea mea este că se lucrează după ureche: azi mergem pe gaze, mâine pe energie electrică, avem un heirupism în fiecare zi”, a completat Chisăliţă.

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, a participat joi la videoconferinţa „Consecinţele economice ale războiului”, organizată de grupul de presă Bursa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sofi Sof. “La fel” dar nu acelasi fel. Un fel de egal fara egal. Stiti ca ‘la fel’ inseamna ‘identic’, deci clar fals din start. Anti-Simetria ‘Scula-Prefectura’.

    La nivel de Varf de Piramida, nu se vrea asa ceva. Le dai curent, i-ai scapat de tine. Energia e meta-jugul nr. 1. Din fericire, Soarele nu poate fi patentat si e mai darnic ca toti oamenii de pe Pamant … + ca in caz de ceva, depunem niste calorii, cum ne zic Cronicii …

    Tot felul de terchea-berchea isi dau cu parerea … Romania condusa de ApF, evident. Astia ne vor prosti bata, nu ca ei ar fi departe …

  2. Sofi Sof. “La fel” dar nu acelasi fel. Un fel de egal fara egal. Stiti ca ‘la fel’ inseamna ‘identic’, deci clar fals din start. Anti-Simetria ‘Scula-Prefectura’.

    La nivel de Varf de Piramida, nu se vrea asa ceva. Le dai curent, i-ai scapat de tine. Energia e meta-jugul nr. 1. Din fericire, Soarele nu poate fi patentat si e mai darnic ca toti oamenii de pe Pamant … + ca in caz de ceva, depunem niste calorii, cum ne zic Cronicii …

    Tot felul de terchea-berchea isi dau cu parerea … Romania condusa de ApF, evident. Astia ne vor prosti bata, nu ca ei ar fi departe …

    Repet, ‘analogia’ este un sofism odios, total rupt de orice rationament actual.

    Faptul ca inca ne bazam pe ‘ce-a fost bine pe vremea lu’ Ceasca’ subliniaza cat de grav e, de fapt, faptul ca nu s-a facut mai nimic constructiv dupa … Restul e bullshit cu maioneza.

  3. Ca sa continui(comentariu numarul 3) : Este cel putin ridicol sa compari ce-a facut Ceausescu(si a reusit) sa plateasca intreaga Datorie a Romaniei, deci ‘independenta financiara’, cu cea energetica, care nu necesita aceiasi bani si nu implica sa inchidem poarta, murim de foame, stat in frig! etc. Tocmai asta-i diferenta care face comparatia atat de cretina. Iti asiguri ca-i plapuma calda cand vrei tu, nu cand vrea olandezul(care are ilegal la el pe tarla tot ce inseamna privatizare in domeniul energetic!).

    Sa nu treceti la alte concluzii. Ce -a facut Ceausescu a fost un dezastru. Ce-a facut restul dupa, la fel. Comunismul n-a functionat pt. c-a venit prea devreme … Uitati-va la China, cu mici chichite, e ireprosabila. N-as trai acolo, ca am spirit de dac la pascut in vie domnite, dar ca idee … Clasa de mijloc din China tine Gucci in viata … Bine, oamenii aia stiu ce inseamna Munca, noi doar vorbim …

    E complicat, un sistem autoritarist criminal numit ‘comunism’ n-a fost comunism … Asta nu scuza atrocitatiile insa comunismul nu e ‘natural’ … Asta-i hiba. Omul e facut pt. ierarhie, genetic. Ii place sa aiba lideri mai puternici ca pe urma sa-i infiga degetele-n ochi …

    Compli, compli …

  4. Da frate, știm și noi ca ne conduc niște retardati. Problema e dacă mai stam ca prostii după ei.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.