Chişinăul îşi va procura curent electric din Transnistria până la sfârşitul anului viitor/ Republica Moldova o să importe energie și din România

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Chişinăul va procura cea mai mare parte din necesarul de energie electrică din Transnistria, de la centrala de la Cuciurgan, până la sfârşitul anului 2024, după ce compania Energocom a prelungit contractul de achiziţie a energiei electrice cu centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), relatează presa din Republica Moldova, citată de News.ro.

Ministerul Energiei a anunţat că preţul energiei rămâne acelaşi ca şi pe parcursul ultimelor luni, adică 66 USD/MWh, scrie NewsMaker.  „Contractul cu MGRES permite consumatorilor din dreapta Nistrului să aibă tarife accesibile în comparaţie cu alte ţări din regiune”, a declarat Ministerul Energiei de la Chişinău.

Conform graficului agreat de părţi, în luna noiembrie MGRES va livra malului drept al râului Nistru circa 257.000 MWh, ceea ce constituie peste 90% din necesar.

Celelalte surse de aprovizionare cu curent electric ale Republicii Moldova sunt centralele de termoficare din Chişinău şi Bălţi şi surse regenerabile.

În orele de vârf, la necesitate, suplimentar vor fi contractate volume de energie electrică de la producători din Ucraina şi România, precum şi de pe bursa română OPCOM.

În lunile de iarnă, odată cu pornirea CET-urilor care produc şi energie electrică, volumul de energie electrică achiziţionat de la MGRES va scădea spre 230-250.000 MWh, ceea ce ca pondere va constitui aproximativ 65% din necesarul teritoriului de dincolo de malul drept al râului Nistru.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *