Chişinăul îşi va procura curent electric din Transnistria până la sfârşitul anului viitor/ Republica Moldova o să importe energie și din România

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Chişinăul va procura cea mai mare parte din necesarul de energie electrică din Transnistria, de la centrala de la Cuciurgan, până la sfârşitul anului 2024, după ce compania Energocom a prelungit contractul de achiziţie a energiei electrice cu centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), relatează presa din Republica Moldova, citată de News.ro.

Ministerul Energiei a anunţat că preţul energiei rămâne acelaşi ca şi pe parcursul ultimelor luni, adică 66 USD/MWh, scrie NewsMaker.  „Contractul cu MGRES permite consumatorilor din dreapta Nistrului să aibă tarife accesibile în comparaţie cu alte ţări din regiune”, a declarat Ministerul Energiei de la Chişinău.

Conform graficului agreat de părţi, în luna noiembrie MGRES va livra malului drept al râului Nistru circa 257.000 MWh, ceea ce constituie peste 90% din necesar.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Celelalte surse de aprovizionare cu curent electric ale Republicii Moldova sunt centralele de termoficare din Chişinău şi Bălţi şi surse regenerabile.

În orele de vârf, la necesitate, suplimentar vor fi contractate volume de energie electrică de la producători din Ucraina şi România, precum şi de pe bursa română OPCOM.

În lunile de iarnă, odată cu pornirea CET-urilor care produc şi energie electrică, volumul de energie electrică achiziţionat de la MGRES va scădea spre 230-250.000 MWh, ceea ce ca pondere va constitui aproximativ 65% din necesarul teritoriului de dincolo de malul drept al râului Nistru.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: