Christine Lagarde: Banca Centrală Europeană va implementa noi instrumente pentru a evita fragmentarea

Christine Lagarde Banca Central Europeană Sursa foto: europarl.eu

Banca Centrală Europeană va ajuta actualele sale instrumente sau va implementa altele noi dacă va fi necesar, pentru a evita fragmentarea pe pieţele de obligaţiuni guvernamentale din zona euro, în condiţiile în care începe înăsprirea politicii monetare, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Costurile de împrumut au avut evoluţii diferite în ultimele săptămâni, au sporit diferenţele între Germania şi statele puternic îndatorate din sudul Europei, cum ar fi Italia, pieţele analizând efectele retragerii de către BCE a măsurilor de stimulare.

„Dacă va fi necesar, aşa cum am demonstrat semnificativ în trecut, vom implementa fie actualele instrumente, fie altele noi, care vor fi făcute disponibile. Dar ne-am angajat la o transmitere adecvată a politicii noastre monetare şi, ca rezultat, fragmentarea va fi evitată”, a declarat Lagarde.

Banca Centrală Europeană a anunţat joi că va încheia la 1 iulie achiziţiile de active în cadrul programului APP (asset purchase programme), introdus în 2014, pentru stimularea zonei euro şi evitarea unei potenţiale deflaţii. Acest program a ajutat la menţinerea costurilor scăzute de împrumut în statele puternic îndatorate din zona euro.

De asemenea, BCE a informat că va majora ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază în iulie. Ar fi prima majorare din ultimii 11 ani. Joi, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

Dacă în septembrie proiecţiile BCE privind inflaţia vor estima o creştere a preţurilor în 2024 de 2,1% sau mai ridicată, atunci banca va majora dobânzile cu peste 25 de puncte de bază, a declarat Christine Lagarde. Oficialul a adăugat: „Trebuie să mergem până la capăt şi să fim decişi să ţinem sub control inflaţia”.

BCE se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 6,8% anul acesta, faţă de prognoza precedentă de 5,1%, în timp ce în 2023 şi 2024 inflaţia ar urma să se situeze la 3,5% şi, respectiv, 2,1%, peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Joi, BCE a înrăutăţit estimarea privind evoluţia economiei zonei euro, care ar urma să înregistreze o creştere de 2,8% în 2022, faţă de prognoza precedentă de 3,7%.

Sursa foto: europarl.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *