Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a reiterat că gardienii euro nu au discutat despre reducerea dobânzii de referinţă, după ce joi au majorat costul creditului, pentru a zecea oară, până la cel mai ridicat nivel din istoria BCE, un nivel care, potrivit investitorilor şi economiştilor, înseamnă sfârşitul ciclului de înăsprire a politicii monetare, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Prezentă vineri la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, organizată la Santiago de Compostela (Spania), Christine Lagarde a spus că, atât nivelul costurilor cu împrumuturile, cât şi perioada de timp la care vor rămâne la un nivel ridicat „va conta semnificativ”, fără a dezvolta subiectul.

„Repet, nu am decis, discutat şi nici măcar nu am pronunţat cuvântul reduceri”, a precizat Christine Lagarde.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Aceste comentarii vin la o zi după ce gardienii euro au majorat dobânda de referinţă, pentru a zecea oară la nivelul record de 4%. Întărind ideea că această decizie marchează sfârşitul unei campanii fără precedent demarată de BCE pentru a înăspri costul creditului, vicepreşedintele Luis de Guindos şi guvernatorul Băncii centrale a Estoniei, Madis Muller, au spus că nivelul actual al dobânzii ar putea fi suficient pentru a permite revenirea inflaţiei la nivelul ţintă de 2%.

Factorii de decizie „au fost foarte clari când au spus că, din câte cunosc, nu sunt aşteptate noi majorări de dobândă în lunile următoare”, a spus Madis Muller, vineri, într-o postare pe blog.

În condiţiile în care economia zonei euro încetineşte, unii dintre gardienii euro au încercat să obţină o pauză în ciclul de majorare a dobânzilor. O dovadă de cât de disputată a fost decizia de joi a Consiliului guvernatorilor BCE a venit vineri, când guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a luat o decizie neobişnuită de a se abţine de la comentarii.

Chiar dacă traderii au început deja să facă pariuri cu privire la momentul în care BCE va începe să reducă dobânzile, guvernatorul Băncii central a Letoniei, Martins Kazaks, a avertizat că ar putea fi nevoie în continuare de o nouă majorare a costului creditului.

„Sunt confortabil cu nivelul actual al dobânzilor şi cred că vom ajunge la o inflaţie de 2% în a doua jumătate a lui 2025. Dar dacă datele ne spun că avem nevoie de o nou majorare, o vom face”, a spus Kazaks.

Christine Lagarde a subliniat şi ea că datele care vor veni vor determina direcţia pe care o vor lua costurile cu împrumuturile.

„Vom fixa dobânzile la un nivel suficient de restrictiv şi atât de mult timp cât va fi nevoie, pentru a atinge ţinta de inflaţie de 2%”, a spus Lagarde.