Christine Lagarde insistă că BCE nu a discutat despre reducerea dobânzilor de referință. Instituția a majorat joi rata dobânzii până la cel mai ridicat nivel din istorie

Christine Lagarde Banca Central Europeană Sursa foto: europarl.eu

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a reiterat că gardienii euro nu au discutat despre reducerea dobânzii de referinţă, după ce joi au majorat costul creditului, pentru a zecea oară, până la cel mai ridicat nivel din istoria BCE, un nivel care, potrivit investitorilor şi economiştilor, înseamnă sfârşitul ciclului de înăsprire a politicii monetare, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Prezentă vineri la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, organizată la Santiago de Compostela (Spania), Christine Lagarde a spus că, atât nivelul costurilor cu împrumuturile, cât şi perioada de timp la care vor rămâne la un nivel ridicat „va conta semnificativ”, fără a dezvolta subiectul.

„Repet, nu am decis, discutat şi nici măcar nu am pronunţat cuvântul reduceri”, a precizat Christine Lagarde.

Aceste comentarii vin la o zi după ce gardienii euro au majorat dobânda de referinţă, pentru a zecea oară la nivelul record de 4%. Întărind ideea că această decizie marchează sfârşitul unei campanii fără precedent demarată de BCE pentru a înăspri costul creditului, vicepreşedintele Luis de Guindos şi guvernatorul Băncii centrale a Estoniei, Madis Muller, au spus că nivelul actual al dobânzii ar putea fi suficient pentru a permite revenirea inflaţiei la nivelul ţintă de 2%.

Factorii de decizie „au fost foarte clari când au spus că, din câte cunosc, nu sunt aşteptate noi majorări de dobândă în lunile următoare”, a spus Madis Muller, vineri, într-o postare pe blog.

În condiţiile în care economia zonei euro încetineşte, unii dintre gardienii euro au încercat să obţină o pauză în ciclul de majorare a dobânzilor. O dovadă de cât de disputată a fost decizia de joi a Consiliului guvernatorilor BCE a venit vineri, când guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a luat o decizie neobişnuită de a se abţine de la comentarii.

Chiar dacă traderii au început deja să facă pariuri cu privire la momentul în care BCE va începe să reducă dobânzile, guvernatorul Băncii central a Letoniei, Martins Kazaks, a avertizat că ar putea fi nevoie în continuare de o nouă majorare a costului creditului.

„Sunt confortabil cu nivelul actual al dobânzilor şi cred că vom ajunge la o inflaţie de 2% în a doua jumătate a lui 2025. Dar dacă datele ne spun că avem nevoie de o nou majorare, o vom face”, a spus Kazaks.

Christine Lagarde a subliniat şi ea că datele care vor veni vor determina direcţia pe care o vor lua costurile cu împrumuturile.

„Vom fixa dobânzile la un nivel suficient de restrictiv şi atât de mult timp cât va fi nevoie, pentru a atinge ţinta de inflaţie de 2%”, a spus Lagarde.

Sursa foto: europarl.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *