Christine Lagarde, președinta BCE: Cripto nu are valoare și ar trebui reglementat

criptomoneda Sursă foto: Pexels

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, spune că criptomonedele „se bazează pe nimic” și ar trebui reglementate pentru a împiedica oamenii să speculeze cu economiile lor, scrie Bloomberg.

Lagarde a declarat pentru televiziunea olandeză că este îngrijorată pentru oamenii „care nu înțeleg riscurile, care vor pierde totul și care vor fi teribil de dezamăgiți, de aceea cred că ar trebui reglementat”.

Comentariile vin pe fondul vremurilor tulburi pentru piețele cripto, cu monedele digitale Bitcoin și Ether în scădere cu 50% față de vârful de anul trecut. În același timp, clasa de active este supusă unei atenții sporite din partea autorităților de reglementare îngrijorate de pericolele pe care le poate prezenta pentru sistemul financiar mai larg.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Lagarde a spus că este sceptică cu privire la valoarea cripto, comparând-o cu euro digital al BCE – un proiect care s-ar putea realiza în următorii patru ani.

„Evaluarea mea foarte umilă este că nu valorează nimic, nu este susținut de nimic, nu există niciun activ de bază care să acționeze ca o ancoră de securitate”, a spus ea.

„În ziua în care vom avea moneda digitală a băncii centrale, orice euro digital, o voi garanta – așa că banca centrală o va sprijini și cred că este foarte diferit de multe dintre aceste lucruri”, a spus Lagarde.

Alți oficiali ai BCE și-au exprimat deja îngrijorări. Unul dintre ei este membrul consiliului de administrație Fabio Panetta, care a declarat în aprilie că cripto-activele „creează un nou Vest Sălbatic” și a făcut o paralelă cu criza creditelor ipotecare subprime din 2008.

Lagarde a spus că ea însăși nu deține niciun activ cripto, pentru că „vreau să fac ceea ce spun că fac”, dar că le urmărește „foarte atent”, în contextul în care unul dintre fiii ei are astfel de investiții, împotriva sfatului ei. „Este un om liber”, a spus ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ipocrita ipocritelor.

    ‘Crypto’ are cel putin aceeasi valoare ca tot ce inseamna ‘fiat'(va recomand cartile “Fiat/Bitcoin Standard” sau ‘Scurt/2’ episodul de 4 ore de la Lex Fridman despre ‘Austrian School of Economics'(singura care are ceva noima)), doar ca pe langa asta, reprezinta istoricul inviolabil a tot ce-a fost tranzactionat cu Bitcoin, ceea ce este o mina de aur a ‘Data Science’ in sine, in special pt. viitorii procurori.

    De fapt, tot raul din lume se trage de la ‘fiat money’, ‘bani goi’, si de la lipsa unui standard universal, o moneda unica, angrenata strict in realitate, cel putin ce insemna ‘Gold Standard’, fortand Pietele sa se conformeze si sa joace corect.

    Valorea aurului/bitcoin este data de pretul de productie, so do the math.

    Cand auzi reptile de genul ca se plang si mint cu nerusinare, denota adevaratele lor temeri, un ban real, fara manipulare, fara middlemani care are consecinte mult mai mari decat ce-i aparent, ideologice.

    Ganditi-va ca banul este invers proportional cu increderea si de aici totala neincredere a oamenilor in oameni. ‘Ai bani, nu-ti pasa de nimic altceva’ si de aici pleaca tot raul, lasand la o parte aspectele teologice.

    Oamenii duc o lupta abisala pt. a se etala, autodistrugandu-se iar in curand n-or sa-si mai permita niciun lux.

    Criza e inevitabila, norocosii se imbogatesc, restul saracesc. Inflatia inseamna datorie si datoria restructurare.

    Hibridul mutant intre monetarism si keynesianism este cea mai nociva inventie creata vreodata.

    Nu ai cum sa te imprumuti viitorului cand viitorul inca nu exista, si chiar mai mult, il creezi prin actiunile tale actuale. Impredictibilitatea e lege. Ziua de maine inca nu exista.

    Practic, Scoala Austriaca impaca ‘stanga’ cu ‘dreapta’, fiind de dreapta, profund liberala, dand muncii o valoare concreta si tinand totul in parametri reali, lichizi.

    Va recomand ‘mises.org’ pt. resurse gratuite, mai mult decat satisfacatoare oricarui curios.

    La urma urmei, fara a cunoaste economie esti condamnat la vesnica iobagie, ceea ce se reflecta clar, considerand ca 99.999% habar n-au ce e de fapt banul, in profunzimea sa ideologica si chiar tehnica.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.