Christine Lagarde semnalează că o recesiune „ușoară” nu ar împiedica BCE să majoreze dobânzile

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a indicat că o recesiune în zona euro nu ar fi suficientă pentru a împiedica Banca Centrală Europeană să majoreze în continuare ratele, subliniind hotărârea factorilor de decizie de a înăbuși inflația în ciuda riscurilor pentru creștere, scrie Financial Times. 

Lagarde a declarat joi, în Letonia, că o „recesiune ușoară” în zona euro nu ar fi suficientă pentru a „domoli inflația” de una singură. O recesiune nu a fost încă scenariul său de bază pentru blocul monetar unic format din 19 țări, dar dacă aceasta ar avea loc, nu ar fi suficient ca BCE „să o lase să se desfășoare” pentru a reduce inflația la ținta de 2%.

Comentariile pesimiste ale președintelui BCE vin după remarcile făcute după votul de săptămâna trecută privind politica monetară a băncii centrale, pe care investitorii le-au interpretat inițial ca un semnal că factorii de decizie ar putea înceta în curând să mai majoreze ratele din cauza temerilor tot mai mari legate de recesiune.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Acestea au fost făcute la câteva ore după ce Rezerva Federală a SUA a spulberat așteptările pieței potrivit cărora ar urma să se orienteze în curând către o politică monetară mai puțin agresivă.

Ambele bănci centrale au majorat ratele cu 75 de puncte de bază la ședințele lor anterioare de politică monetară. Deși se așteaptă ca BCE și Fed să încetinească ritmul de creștere a ratelor, ambele bănci centrale au semnalat că ar putea ridica ratele mai mult decât anticipau investitorii.

BCE a majorat rata dobânzii la depozite de la minus 0,5% la 1,5% în ultimele patru luni și se așteaptă să anunțe o nouă creștere la cel puțin 2% în decembrie pentru a combate inflația, care a atins un nou record în zona euro, de 10,7% în octombrie.

Dezbaterea dintre cei care stabilesc ratele BCE se intensifică înaintea ședinței din decembrie. Unii fac presiuni pentru ca aceasta să mențină ritmul de creștere a ratelor pentru a se asigura că inflația nu scapă de sub control, în timp ce alții avertizează că riscă să depășească nivelul de înăsprire monetară.

Euro a scăzut joi cu 0,8% până la 0,974 dolari față de dolar, în timp ce randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani a crescut cu 11 puncte de bază până la 2,25%.

Un euro mai slab crește inflația în zona euro prin creșterea prețului importurilor. Lagarde a declarat că BCE va fi „influențată de consecințele” acțiunii Fed, dar nu trebuie să „progreseze în același ritm sau sub același diagnostic al economiilor noastre”.

Se consideră că este puțin probabil ca BCE să majoreze ratele la fel de mult ca Fed, care se așteaptă acum să le majoreze până la 5% anul viitor. Cu toate acestea, inflația din zona euro a fost mai mare decât în SUA timp de mai multe luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: