Christine Lagarde spune că BCE va majora dobânzile pe parcursul mai multor şedinţe ale instituției financiare

Christine Lagarde Sursa foto: Twitter / Lagarde

Banca Centrală Europeană va continua să majoreze costul împrumuturilor, chiar dacă activitatea economică este aşteptată să încetinească semnificativ, a declarat luni preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

„Ne aşteptăm să majorăm în continuare dobânzile, pe parcursul mai multor şedinţe care vor urma, pentru a calma cererea şi a ne proteja împotriva riscului unei modificări persistente în sus a estimărilor inflaţioniste”, a spus Christine Lagarde cu prilejul unei audieri în comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

Preşedintele BCE a mai spus că sprijinul bugetar oferit de guvernele europene, pentru a proteja cetăţenii de preţurile mari la alimente şi energie, este mult prea larg şi ar trebui să fie limitat şi temporar pentru a reduce presiunile asupra inflaţiei. „Este esenţial ca sprijinul fiscal utilizat pentru a proteja acele gospodării de impactul preţurilor mari să fie temporar şi ţintit. Asta limitează riscul alimentării presiunilor inflaţioniste şi astfel facilitează sarcina politicii monetare”, a spus Christine Lagarde.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Presiunile inflaţioniste declanşate de războiul Rusiei în Ucraina şi criza energetică au determinat BCE să majoreze dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimul deceniu, cu o majorare istorică de 75 de puncte de bază decisă luna aceasta. Întrebarea este cum va proceda BCE de acum încolo deoarece creşterea accelerată a preţurilor este însoţită de previziuni referitoare la o recesiune în zona euro.

Anterior, şi vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos a spus că „reducerea inflaţiei este principala contribuţie pe care o putem aduce la îmbunătăţirea situaţiei economice”.

Pieţele financiare se aşteaptă ca gardienii euro să adopte o nouă majorare de dobândă, tot de 75 de puncte de bază, la reuniunea de politică monetară din octombrie, iar până la finele anului dobânda la depozite, care este în prezent la 0,75%, să treacă dincolo de 2%. Însă, următoarea mutare a BCE va depinde în mare parte de datele privind inflaţia în zona euro în luna septembrie, care vor fi publicate vineri. Economiştii se aşteaptă ca Eurostat să anunţe că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la 9,7% în luna septembrie, cel mai ridicat nivel înregistrat de la crearea zonei euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: