Cinci reguli ale eticii muncii care pot fi aplicate atât în lumea sportului cât și în cea a afacerilor

atlet, sport, sportiv, sport performanta Sursa foto Unsplash Steven Lelham Sursa foto: Unsplash / Steven Lelham

Sportivii de performanță spun că sportul oferă lecții care depășesc cu mult limitele terenului de joc, utile atât din punct de vedere personal cât și profesional. Un sportiv de performanță devine campion când reușește să înțeleagă că el este principalul responsabil pentru cariera lui și cât de mult îl poate ajuta să învețe constant și să se adapteze. Aceste principii pot fi aplicate și în lumea afacerilor, potrivit cărții „Extreme Balance: Paradoxical Principles That Make You a Champion”, publicată de Entrepreneur Press. Cartea este scrisă atât de un sportiv care a ajuns să fie campion, dar și de un om de afaceri de succes, respectiv Ben Askren și Joe De Sena.

Importanța încrederii în forțele proprii

Campionii au o încredere puternică în ei înșiși și în capacitatea lor de a reuși. Acest lucru nu înseamnă că ei se așteaptă ca drumul lor să fie ușor. Majoritatea lucrurilor care merită obținute necesită un efort imens. Campionii dedică „sânge, sudoare și lacrimi” în drumul spre performanță și sunt dispuși să facă sacrificii pentru că știu că munca lor va da roade. Nesiguranța îi face pe sportivi de multe ori să abandoneze drumul atunci când acesta începe să devină mai dificil. Campionii evoluează pentru că au încredere în ei înșiși până în măduva oaselor. Încrederea solidă în forțele proprii îi face pe aceștia să se autodepășească, să persevereze. Când crezi cu tărie că vei câștiga dacă vei continua să te străduiești, îți vei depăși concurenții mai puțin încrezători. Încrederea de sine duce la aportul unui efort suprem, iar efortul suprem duce la succes.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

La fel ca un atlet campion, un antreprenor de succes rămâne angajat atunci când lucrurile sunt dificile. Liderii industriei de mâine sunt cei care vor continua să își îmbunătățească prezentările și strategiile de marketing de câte ori este nevoie pentru a ajunge la un progres. Eșecul nu îi descurajează, ci mai degrabă îi face să învețe din el, să se redreseze și să devină mai puternici. Dorința de a învăța constant și de a se îmbunătăți de asemenea este, de fapt, o altă trăsătură definitorie a campionilor.

Îmbunătățirea constantă a cunoștințelor și abilităților

Sportivii campioni, deși extrem de încrezători, dau dovadă de modestie pentru știu mereu când să recunoască că mai au nevoie să învețe ca să reușească să avanseze. Atunci când pierd, analizează filmul meciului pentru a identifica greșelile pe care le-au făcut și pentru a vedea unde au nevoie să se îmbunătățească. Chiar și atunci când câștigă, se uită la ceea ce ar fi putut face mai bine.

De asemenea, ei caută să învețe și de la alții. Se uită la colegii de echipă și chiar la adversari pentru a afla ce fac alții bine. Atunci când un antrenor le semnalează un defect referitor la tehnica folosită sunt receptivi la feedback și îl integrează în antrenamentul lor.

Astfel se pot aplica aceste reguli și în cazul antreprenorilor. Așadar, dacă aceștia pierd o afacere sau concurența deține o cotă mai mare din piața pe care o vizează, atunci e important să identifice ce anume fac ceilalți pentru a obține reușite. Deschiderea spre îmbunătățire și spre a primi ajutor de la alții este esențială. Campionii sunt, de obicei, cei mai mari autocritici, iar standardele lor înalte îi determină să se îmbunătățească în continuare. Așadar, chiar și atunci când aveți câteva succese, continuați să căutați să vă îmbunătățiți.

Concentrarea pe ceea ce anume poți controla

Campionii fac tot ce pot pentru a controla variabilele implicate în sportul lor. Știind că nu pot controla pe deplin rezultatul, ei se concentrează pe ceea ce pot controla, inclusiv pe atitudinea avută, pe efortul depus și antrenament. Antreprenorii ar trebui să procedeze la fel, analizându-și piețele, repetând de mai multe ori prezentările și apelând atât la concurența, cât și la potențialii clienți. Dacă vă întâlniți cu un client, studiați-l din timp, astfel încât să puteți anticipa întrebările pe care le-ar putea pune și să aveți pregătite răspunsuri impresionante. Este necesar să fii implicat în tot procesul.

Concentrarea pe munca depusă este un factor cheie ca să reușești, astfel poți să primești răspunsul la întrebările tale. Pentru a putea identifica ceea ce poate sau ar fi putut fi modificat. După o înfrângere dură, campionii nu dau vina pe arbitru. În schimb, ei se uită la ceea ce ar fi putut face diferit, astfel încât deciziile arbitrului să nu conteze. Ca antreprenor, este necesară grija asupra atribuirii rezultatelor negative, astfel să nu intervină concepte precum norocului adversarului sau incorectitudine. Acest lucru poate duce la pierderea motivației de a face ajustări în viitor. Urmând exemplul unui campion constatați că întotdeauna există ceva ce ai fi putut face mai bine.

Importanța improvizației

Chiar dacă campionii se concentrează pe ceea ce pot controla, ei recunosc, de asemenea, că nu pot controla totul. Rareori ceva merge exact așa cum a fost planificat, iar cei mai buni performeri se adaptează și improvizează. Ceva poate merge întotdeauna prost și, mai degrabă decât să intre în panică atunci când se întâmplă acest lucru important este să rămâi concentrat și să improvizezi, să vezi ce avantaje îți găsești. Astfel, chiar dacă te străduiești să controlezi ceea ce poți este necesar să te gândești și la ceea ce riscă să apară spontan pe teren sau în afacere.

Flexibilitatea e esențială

Poate ați observat că lecțiile de mai sus conțin și unele contradicții. Campionii dețin o încredere de neclintit, dar de asemenea, dorința îmbunătățirii constante. De asemenea, ei se concentrează pe ceea ce pot controla, acceptând în același timp că nu pot controla totul. Astfel, o altă cheie a succesului este adaptarea mentalității în funcție de situația în cauză. Campionii cunosc foarte bine noțiunea adaptabilității reușind acest lucru deseori fără probleme.

Așadar, în loc să caute o rețetă de urmat de fiecare dată, ei caută căi de adaptare în situații neprevăzute pentru a putea reuși în mod constant.

Această dorință de adaptare – lipsa înrădăcinării în concepte fixe, este principala premisă a cărții Extreme Balance: Paradoxical Principles That Make You a Champion, publicată de Entrepreneur Press. Acest volum este scris împreună cu campionul și antrenorul Ben Askren și cu liderul de afaceri de succes Joe De Sena. Aceasta descrie modul în care diverși campioni echilibrează principii contradictorii pentru a reuși în carieră și a face performanță. Cartea include capitole precum „A te gândi că ești suficient de bun și a te gândi că nu ești niciodată suficient de bun” și „A te pregăti pentru orice și a te aștepta la neprevăzut”.

Dacă doriți să deveniți un antreprenor de succes această carte vă poate ajuta foarte mult.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: