De ani de zile, Recep Tayyip Erdoğan a susținut politici economice neortodoxe, lăsând investitorii profund îngrijorați de starea periculoasă a bilanțului Turciei. Săptămâna aceasta, președintele turc a numit un nou șef al băncii centrale. Trecutul lui Hafize Gaye Erkan? O specializare în crearea de modele complexe care analizează riscul din bilanțurile marilor instituții financiare, scrie Financial Times.
„Datele sunt de necontestat. Orice poziție poate fi susținută de puterea numerelor”, a declarat fosta bancheră de la Goldman Sachs, educată la Princeton, într-o biografie publicată de First Republic, creditorul american prăbușit recent, unde a fost director executiv până la sfârșitul anului 2021.
Rădăcinile lui Erkan în teoriile matematice clasice contrastează puternic cu viziunile economice radicale susținute de Erdoğan, care se află la al cincilea guvernator al băncii centrale din 2019. Președintele turc a numit ratele dobânzilor „mama și tatăl tuturor relelor” și insistă asupra faptului că costurile ridicate ale împrumuturilor cauzează mai degrabă inflația ridicată decât să o vindece.
Șahap Kavcıoğlu, guvernatorul anterior al băncii centrale, a redus ratele dobânzilor de la 19% la 8,5% în doi ani, o decizie care a declanșat o criză acută a inflației și a pus lira sub o presiune puternică.
De asemenea, banca centrală a consumat aproximativ 25 de miliarde de dolari din rezervele valutare în acest an, în parte din cauza încercării de a stabiliza lira. Acest lucru îi va lăsa lui Erkan puțin spațiu de manevră în momentul în care va accepta provocarea de a redresa banca.
„Cred că sarcina lui Erkan este atât dificilă, cât și ușoară”, spune Hakan Kara, fost economist șef al băncii centrale. „Dificilă, pentru că a moștenit o inflație ridicată și un set de reglementări ineficiente pe care trebuie să le desființeze. Ușoară, pentru că, având în vedere credibilitatea neobișnuit de scăzută a predecesorului său, ea poate îmbunătăți foarte rapid sentimentul pieței chiar și rămânând la elementele de bază ale băncii centrale.”
Născută la Istanbul în aprilie 1979, părinții lui Erkan – un profesor de fizică și matematică și un inginer – i-au cultivat abilitățile cantitative de la o vârstă fragedă. Ea a învățat C++, un limbaj de programare, de la vecinii care conduceau un grup de software. „În schimbul faptului că le făceam cafea turcească, ei m-au învățat C++ și bucuria funcțiilor recursive”, a declarat ea în biografia Prima Republică.
După ce a absolvit în 2001 ca șefă de promoție la Universitatea Boğaziçi din Turcia cu o diplomă în inginerie industrială, Erkan a obținut apoi un doctorat în inginerie financiară la Universitatea Princeton cu o teză despre gestionarea riscurilor.
Cetățeanul cu dublă cetățenie turco-americană a petrecut apoi aproape un deceniu la Goldman Sachs, unde a oferit consultanță marilor grupuri financiare în ceea ce privește testarea la stres a bilanțurilor lor. Acolo l-a întâlnit pe fondatorul First Republic, Jim Herbert, care a angajat-o în cele din urmă în 2014 pentru a conduce portofoliul de investiții al creditorului californian și o parte importantă a funcției sale de gestionare a riscurilor.
Erkan a urcat rapid în ierarhie la First Republic, preluând rolul suplimentar de director de depozite în 2016. Până în 2019, a fost numită una dintre „cele mai puternice femei de urmărit” din industrie de către American Banker. În vara anului 2021, Erkan a fost numită codirector executiv al First Republic și a fost considerată drept principalul candidat pentru a-l înlocui pe Herbert la ceea ce era atunci unul dintre cei mai mari creditori regionali din SUA.
Dar mandatul său la vârful firmei a fost scurt și accidentat: Erkan a fost implicată într-o serie de interacțiuni cu alți directori executivi de rang înalt, descrise în rapoartele anterioare ale Financial Times ca fiind „toxice”. Ea a părăsit First Republic la sfârșitul anului 2021.
De atunci, instituția s-a aflat în centrul celei mai mari crize bancare americane din 2008 încoace. Aceasta s-a confruntat cu o fugă uriașă a deponenților ca urmare a creșterii ratelor, care a dus în cele din urmă la prăbușirea sa și la o vânzare de urgență către JP Morgan la începutul lunii mai. Acest lucru s-a răsfrânt asupra lui Erkan, care a jucat un rol important în gestionarea riscurilor băncii timp de mai mulți ani înainte de criză.
După ce a părăsit First Republic, Erkan a avut un mandat la fel de scurt în calitate de co-șef al firmei de imobiliare comerciale Greystone din New York un an mai târziu, fiind numită în iunie 2022 și plecând în luna decembrie a aceluiași an.
Acum, în calitate de prima femeie șefă a băncii centrale a Turciei, ea va avea o nouă șansă de a-și pune în valoare experiența în domeniul gestionării riscurilor atunci când va trebui să execute ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari pivotări din istoria băncii.
Mehmet Șimșek, care a fost numit săptămâna trecută în funcția de ministru de finanțe, a promis că va restabili politicile „raționale” în țară. Economiștii și investitorii spun că acest lucru va necesita o creștere uriașă a ratelor dobânzilor, la ședința băncii centrale din 22 iunie, dacă nu înainte.
„Mesajul primit și așteptările formate până acum indică un semnal puternic de tranziție a politicii, iar reuniunea din 22 iunie… este într-o poziție critică pentru punerea sa în aplicare”, spune Enver Erkan, economist șef la casa de brokeraj Dinamik Yatırım Menkul Değerler.
Postul de guvernator al băncii centrale va testa cu siguranță abilitățile diplomatice ale lui Erkan. Vorbitorul de turcă, engleză și germană va trebui să meargă pe o linie fină între a plasa Turcia pe o cale politică mai sustenabilă și a atrage din nou investitorii străini, liniștind în același timp un președinte care, în mod obișnuit, a dat dovadă de puțină răbdare cu politica economică convențională.
Erkan va trebui să „reconstruiască [banca centrală] după ani de proastă gestionare, epurări și retrogradări”, spune Wolfango Piccoli de la firma de consultanță Teneo. „La fel ca majoritatea celorlalte instituții-cheie, [banca] și-a pierdut independența și a fost golită de dorința lui Erdoğan de a centraliza puterea”.