Cine este Marcel Boloș, propunerea PNL de ministru al Finanțelor. PNRR, puternic întârziat în mandatul de ministru al Fondurilor Europene

Marcel Bolos Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Marcel Boloş, fostul ministrul al Proiectelor și Fondurilor Europene (MIPE), a fost propus în noul guvern condus de Marcel Ciolacu ministru al Finanțelor, în locul lui Adrian Câciu. Marcel Boloș s-a „remarcat” la MIPE prin întârzierea întregului Planul Național de Redresare și Reziliență, aflat sub coordonarea sa. Comisia Europeană nu a aprobat încă nici măcar cererea numărul 2 depusă de România în decembrie, din cauza unor probleme cu îndeplinirea jaloanelor. De asemenea, Boloș a dat dovadă și de lipsă de transparență renunțând să mai comunice public la finalul fiecărui trimestru stadiul îndeplinirii jaloanelor.

Marcel Boloș nu a răspus nici la încheierea mandatului întrebărilor Economedia privind stadiul jaloanelor din PNRR, ce se întâmplă cu cererea de plată numărul 3, precum și în ce stadiu sunt jaloanele din cererea numărul 3.

Conform surselor Economedia este așteptat un răspuns privind cererea de plată numărul 2 după data de 15 iunie. Cu toate acestea, întârzierea pune în pericol celelalte două cereri de plată care pot fi depuse de România în acest an (fiecare țară are dreptul la două cereri de plată pe an). În plus, și aceste cereri de plată conțin reforme sensibile, precum o nouă lege a pensiilor și recalcularea tuturor pensiilor, nouă lege a salarizării unitare, listarea Hidroelectrica și manageri profesioniști la CFR, CNAIR și Metrorex. În plus, România nu a cheltuit nici banii din PNRR atrași până acum, ci ei stau în rezerva de valută la Banca Națională a României, după cum scrie Europa Liberă aiciși după cum a scris și Economedia anterior AICI.

Marcel Ioan Boloş s-a născut la 1 aprilie 1968. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1993-1997), Facultatea de Electrotehnică şi Informatică (1992-1997), studii de master în Managementul Instituţiilor Financiar-Bancare (1997-1999) şi studii doctorale cu teza: „Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare” la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea de Vest, Timişoara (2000-2005), potrivit site-ului http://steconomiceuoradea.ro.

Şi-a început activitatea didactică în 1999, ca asistent universitar în domeniul „Finanţele întreprinderii” la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1999-2001). A parcurs treptele de lector universitar doctor (2001-2008), conferenţiar universitar doctor (2008-2015), apoi profesor universitar doctor (de la 1 octombrie 2015) la catedra de Finanţe Contabilitate din cadrul centrului universitar amintit.

În iunie 2017, a obţinut certificatul de Abilitare în domeniul Finanţe, cu teza „Utilizarea Inteligenţei Computaţionale în Domeniul Fondurilor Structurale şi a Finanţelor”, Academia de Studii Economice Bucureşti, afiliere: Şcoala doctorală de Finanţe, Universitatea Oradea, conform sursei citate.

Cariera sa profesională include poziţiile de: inspector – Serviciul de Relaţii cu Publicul, Primăria Municipiului Oradea (1993-1997), şef birou la Primăria Municipiului Oradea (1997-1998), contabil-şef – Direcţia Imobiliară din cadrul Primăriei Municipiului Oradea (1998-2000), director economic în cadrul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar – Consiliul Local Oradea (2005-2008), director executiv – Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Primăria Municipiului Oradea (2008-2012), secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (2012-2013), director general, coordonatorul Autorităţii de Management POST şi al Direcţiei Generale Management şi Strategii din Ministerul Transporturilor (2013-noiembrie 2015), secretar de stat în Ministerul Transporturilor (noiembrie 2015-ianuarie 2017), director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (din ianuarie 2017), potrivit sursei citate.

A fost ministru al Fondurilor Europene (4 nov. 2019-23 dec. 2020) în cadrul guvernului condus de Ludovic Orban.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. De ce nu-l intreaba nimeni pe acest implostor suprem cum a facut in acelasi timp doua facultati la zi, in conditiile in care lucra si 8 ore pe zi la primaria Oradea?? De ce nu-l intreaba nimeni daca in pauza din CV de dupa liceu a facut ceva de care ii este rusine, sau pur si simplu s-a incadrat la infractiunea de vagabondaj, din legislatia vremii?

    • Foarte buna remarca, aceeasi observatie am avut si eu citindu-i CV-ul. Poate ca pentru domnul Boloș ziua are mai mult de 24 de ore sau dansul nu doarme vreodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *