Cine este pesedistul Alexandru Petrescu, noul șef al ASF: nicio legătură cu domeniul asigurărilor. Parlamentul a votat conducerea din următorii cinci ani a instituției care veghează peste asigurări, pensii private și piața de capital

alexandru petrescu Foto: Alexandru Petrescu / Facebook

Alexandru Petrescu (PSD), actual președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), fost director al Poștei Române și fost ministru al Economiei, a fost votat marți de Parlament pentru a prelua șefia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). El nu are nicio legătură cu piața asigurărilor, a pensiilor private sau cu piața de capital. Anterior, el a deținut de-a lungul carierei sale mai multe funcții importante la companii de stat, dar a și fost implicat în mai multe scandaluri. Conducerea ASF a fost numită pentru un mandat de cinci ani.

Consiliul ASF va fi format din:

  • Alexandru Petrescu – președinte – membru executiv
  • Gabriel Ioan Avrămescu – prim-vicepreședinte – membru executiv
  • Maria-Gabriela Horga – vicepreședinte, sectorul instrumente și investiții financiare – membru executiv
  • Sorin Cristinel Mititelu – vicepreședinte, sectorul asigurări-reasigurări – membru executiv
  • Daniel Ștefan Armeanu – vicepreședinte, sectorul sistemului de pensii private – membru executiv
  • Birtalan Joszef – membru neexecutiv
  • Aura Gabriela Socol – membru neexecutiv
  • Ovidiu Răzvan Wlassopol – membru neexecutiv

Cine este Alexandru Petrescu

Alexandru Petrescu este în prezent președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM). Printre cele mai cunoscute funcții deținute de Alexandru Petrescu se numără CEO al Poștei Române în perioada martie 2012-ianuarie 2017, precum și ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale în Guvernul României (din noiembrie 2018), după ce anterior a ocupat funcțiile de ministru al Economiei și ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (2016-2017), potrivit profilului său de LinkedIn. În 2015 acesta a mai deținut și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.N. C.F.R. Călători S.A.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Acesta a mai lucrat și o scurtă perioadă, la începutul carierei sale, în mediul privat la banca independentă Raphaels Bank, în Londra, Marea Britanie. Acesta a fost licențiat în economie la University of Wales, fiind specializat în Business Administration. Alexandru Petrescu a deținut la Londra mai multe poziții de conducere în sistemul financiar-bancar.

Scandalurile în care a fost implicat Alexandru Petrescu

Atunci când era directorul Poștei Române, Alexandru Petrescu a fost implicat în mai multe scandaluri. În octombrie 2014, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Poșta Română a fost implicată într-un scandal, după ce bucureștenii au găsit în cutiile poștale pliante electorale cu mesaje precum: „Klaus Iohannis vrea să îți Taie Pensia!”, Traian Basescu îl susține și îl voteaza pe Klaus Iohannis! și ‘Doar Ponta protejează pensiile!’, după cum a scris atunci HotNews.ro. Poșta Română a transmis atunci că distribuirea pliante s-a făcut în baza unui contract comercial, asemănător cu alte campanii electorale, iar instituția nu este implicată direct.

În noiembrie 2016, HotNews.ro informa că DNA a constituit un dosar penal la Poșta Română în urma unor presupuse nereguli sesizate de Ministerul Comunicațiilor, condus atunci de către Delia Popescu. Instituția, care era condusă de Alexandru Petrescu, a precizat că unele constatări ale Corpului de Control al Ministrului Delia Popescu ar fi false, tendențioase sau superficiale, iar altele că ar fi spețe vechi, care au fost surprinse în rapoartele Curții de Conturi și care se află deja pe rolul instanțelor.

În februarie 2017, când Alexandru Petrescu ocupa funcția de ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu, Curtea de Conturi arăta într-un raport că Petrescu ar fi încasat în mod nelegal bonusuri în valoare de 236.864 de lei (peste 53.000 de euro) pe când era director general al Poștei Romane. Acordarea bonusurilor trimestriale și anuale nu s-ar fi efectuat pe baza unor indicatori de performanță, încalcandu-se prevederile Ordonantei de Urgenta 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, susțineau inspectorii Curții de Conturi, care au recomandat operatorului poștal să recupereze acest prejudiciu.

În noiembrie 2017, Elena Petrascu, numită director general interimar al Poștei Romane, a trimis corpul de control la filiala Poșta Română Broker de Asigurare. Neregulile găsite au făcut obiectul unei plângeri penale, trimise la Direcția Națională Anticorupție (DNA), împotriva fostei conduceri a Poștei, care îl viza și pe Alexandru Petrescu.

Declarații la audieri

Anterior, în comisia de Buget Finanțe Bănci, Alexandru Petrescu a primit 27 voturi „pentru” și 7 „împotrivă” pentru a prelua conducerea ASF.

La audieri, el și-a exprimat susținerea pentru pensiile ocupaționale și a spus că ar vrea să vadă cel puțin un fond de pensii pe Pilonul IV instituit și activ în mandatul său. „Aș vrea să văd cel puțin instituit pe perioada mandatului meu și activ un fond de pensii pe pilonul IV. Din punctul meu de vedere, va fi remedierea pentru ce înseamnă pensii speciale, la care căutați răspuns. Susțin pensiile ocupaționale, e un fond de pensii în care cred, voi căuta să încurajez adopția, contributori, operatori. Sper să vedem aceste fonduri de pensii ocupaționale active pe perioada mandatului meu”, a spus Petrescu.

Referitor la primele acordate la Poșta Română: „Eu nu puteam să îmi acord eu prime, a fost o decizie AGA, ceea ce a generat un proces cu Curtea de Conturi, ce a fost câștigat în favorea mea”, a menționat Petrescu.

Vizavi de RCA, el a precizat: „Situația e sensibilă, în condițiile în care avem concentrare de 60% pe Casco, aproape 70% pe RCA, preocuparea mea principală va fi pe două elemente”, a spus Petrescu. Acesta susține că va fi nevoie de regândirea unei supravegheri prudenţiale, care să prevină degradarea economică a unui actor. “Vrem să creăm un climat în care să vină noi jucători în piaţă”, a fost mesajul.

Salariile din ASF, printre cele mai mari din România

Salariile de la ASF sunt unele dintre cele mai mari din România, de exemplu actualul președinte ASF Nicu Marcu încasând anul trecut peste 25.000 euro brut pe lună.

Șefii și angajații Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) primesc 16 salarii anuale, după ce conducerea a decis să acorde, pe lângă cele 12 salarii anuale și cele suplimentare de Crăciun și de primă de perfomanță, alte două salarii pentru vacanța mare și pentru ziua ASF. Deputatul USR Claudiu Năsui a făcut public contractul colectiv de muncă de la ASF, pe care l-a obținut în urma unui proces pe care l-a avut cu instituția și care s-a încheiat în luna septembrie cu o decizie definitivă prin care ASF trebuia să îi pună documentul la dispoziție. Amintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară a asistat în ultimii ani la falimentele celor doi lideri ai pieței asigurărilor, City Insurance și Euroins, iar prețurile asigurărilor auto RCA au crescut puternic.

Președintele ASF Nicu Marcu a avut venituri lunare de 25.000 euro brut, anul trecut. Cei nouă membri din consiliul ASF au încasat anul trecut în total peste 1,5 milioane de euro, fără a pune la socoteală decontarea transportului, chiriei și deplasărilor externe.

După încă un faliment pe piața polițelor RCA (Euroins), conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și-a majorat considerabil veniturile, anul trecut, arată declarațiile de avere consultate de Economedia.

Nicu Marcu conduce ASF din iunie 2020 și, în acest timp, sub mandatul său, au picat două companii de asigurări RCA, ambele lideri de piață. Atât Nicu Marcu, cât și ceilalți membri din conducerea ASF încasează lunar mii de euro pentru a supraveghea piața asigurărilor.

Nicu Marcu, președintele ASF, a încasat din această funcție un salariu de 989.925 lei în 2022, în creștere față de 748.324 lei în 2021 și în creștere față de 391.563 din 2020. Acesta a mai acumulat anul trecut venituri de 28.533 lei de la Academia de Studii Economice. La salariu de la ASF se adaugă și activele financiare din contul curent de 117.852 lei.

De asemenea, Nicu Marcu deține două terenuri agricole, ambele în județul Dolj, din 2004 cu o suprafață de 1.000 mp, respectiv din 2005 cu o suprafață de 13.000 mp.

Președintele ASF are și o mașină Audi din 2017, în valoare de 67.553 euro, în contract de leasing. Acesta nu deține bunuri sub formă de metale prețioase, bijuterii, obiecte de artă și de cult, bunuri mobile a căror valoare depășesc 3.000 euro și bunuri imobile înstrăinate în ultimele înstrăinate în ultimele 12 luni.

Ce salarii au cei de la conducerea ASF

  • Elena Doina Dascălu, prim-vicepreședinte ASF, a declarat un de 829.138 lei în 2022, în creștere față de 2021 (713.489 lei)
  • Gabriel Grădinescu, vicepreședinte, a declarat un salariu de 746.374 lei în 2022, în creștere față de 665.260 lei în 2021
  • Cristian Roșu, vicepreședinte, a declarat un salariu de 761.259 lei anul trecut, în creștere față de 2021 (658.079 lei)
  • Stefan Daniel Armeanu, vicepreședinte, a declarat un salariu de 760.486 lei în 2022, în creștere față de 656.775 lei în 2021
  • Membrii neexecutivi ai consiliului de administrație, respectiv Jozsef Birtalan, Ioan Gheorghe Țara, Aura Gabriela Socol, Ovidiu Răzvan Wlassopol, au încasat 422.700 lei, 419.174 lei, respectiv 422.958 lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. ASF( Agenția de supraveghere a furturilor) unii supraveghează alții protejează deci trăiască partidul.

  2. golaniada din nou victorioasa! are grade mari nulitatea asta de a fost asezat pe craca asta. salariu beton…mai lasa generos si la partid…obligatoriu!….prime…bagaboante incadrate pentru sustinerea psihicului sefilor…veatza DUPA MODELUL PESEEDEE!!! sigur…o sa mai cada vreun asigurator ca asta e regula dar ce mai conteaza. 5 anisori de huzur pentru tov petrescu!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.