Cristian Roșu, vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Valentin Ionescu, director al Direcției Generale de Asigurări din cadrul ASF), și alți trei angajați de pe un nivel inferior sunt angajații pe care Eurohold Bulgaria, compania-mamă a Euroins România, îi acuză că sunt implicați într-un atac asupra Euroins România.
Acuzațiile au fost aduse de Assen Christov, președinte Еurohold Bulgaria, în interviuri din presa străină (AICI și AICI), care au fost ulterior transmise de companie, deja traduse, către presa din România.
„Acuzăm aceste persoane că și-au depășit atribuțiile cu bună știință, inducând în eroare membrii boardului, prin faptul că le-au pus la dispoziție informații incorecte și, de asemenea, îi acuzăm de o încercare de preluare ostilă a companiei noastre de către persoane apropiate City Insurance”, afirmă Christov.
El a afirmat că există în desfășurare investigații.
Ulterior, întrebat dacă compania a fost notificată de către Parchet sau de orice altă instituție din România cu privire la vreo procedură judiciară, el a răspuns: „Nu. Am primit de la ASF o notificare că au depus o astfel de plângere. Noi am făcut sesizări, în ultimul timp, împotriva domnilor Roșu, Ionescu, Golovatic”.
Reamintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară ar fi decis, în 1 februarie, să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România, Euroins, arată o investigație publicată joi de Libertatea. Euroins transmite, după publicarea articolului, că afirmațiile publicate conțin date de natură tehnică care trebuie înțelese în contextul reglementărilor de raportare. Euroins transmite că, sub supravegherea ASF, a efectuat un inventar al tuturor litigiilor deschise. Compania nu neagă plângerea penală, ci menționează: “conducerea a făcut tot posibilul pentru a evalua în mod corespunzător situația actuală complicată, fiind și mai surprinsă în ceea ce privește presupusul caz penal împotriva managementului companiei pe acest subiect”. Euroins România este cel mai mare asigurător RCA după recentul faliment al City Insurance.
Publicația arată că mai mulți oameni din interiorul Euroins au furnizat pentru Libertatea documente în care apare o rubrică „Nu raportăm”, când era vorba să raporteze către stat numărul proceselor. Avertizorii au trimis documentele și la ASF. Sursele ziarului spun că au avut loc audieri la Euroins și miercuri, 1 februarie 2023, Consiliul ASF a luat în discuție situația companiei. Hotărârea a fost: ASF face o sesizare penală împotriva întregii conduceri Euroins, susțin surse din Autoritate pentru Libertatea. Euroins este cea mai mare firmă de RCA, cu 31% din piață și mai bine de două milioane de asigurați.