Cine sunt oligarhii ruși Ghenadi Timcenko, Igor și Boris Rotenberg, sancționați de Marea Britanie cu înghețarea activelor

Vladimir Putin pixabay.com

Premierul Boris Johnson a anunțat marți în parlamentul din Londra sancțiunile Marii Britanii pentru Rusia. El a spus că cinci bănci rusești și trei oligarhi de la Moscova nu mai au dreptul să facă afaceri în Regatul Unit, având activele înghețate. Băncile vizate sunt Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și The Black Sea Bank, iar oligarhii vizați sunt Igor și Boris Rotenberg și Ghenadi Timcenko.

De remarcat că cei trei oligarhi au fost deja sancționați de SUA cu măsuri similare la momentul la care Rusia a invadat Crimeea.

Boris și Igor Rotenberg 

Boris Rotenberg este fratele mai mic al lui Arkady Rotenberg, fost partener de judo al lui Vladimir Putin, iar cei doi joacă adesea împreună hochei pe gheață

Frații Boris și Arkady Rotenberg dețin un imperiu industrial și financiar concentrat în jurul holdingului Stroigazmontaj. Boris, în vârstă de 65 de ani, a fondat firma de construcții de conducte de gaz Stroigazmontaj împreună cu fratele său mai mare, Arkady, și a transformat-o într-una dintre cele mai mari astfel de firme din lume, pentru a servi gigantului Gazprom, controlat de stat. El și-a vândut pachetul de acțiuni către Arkady, în 2014, când ambii frați au fost, de asemenea, loviți de sancțiunile SUA pentru invazia Crimeei de către Rusia. Compania fondată de cei doi a primit în 2016 de la guvernul rus contractul pentru construcția podului ce leagă Crimeea de Rusia.

De asemenea, Boris deține o participație la SMP Bank, care este și ea sancționată.

Boris Rotenberg are o avere netă de aproximativ 1 miliard de dolari, conform indexului Bloomberg, în timp ce Arkady are o avere de 2,1 miliarde de dolari.

Fiul cel mare al lui Arkady, Igor, în vârstă de 48 de ani, deține o participație în compania de foraj Gazprom Bureniye și în Platon, sistemul electronic de colectare a taxelor de trecere din Rusia. Tatăl său, care a început să practice judo cu Putin în timp ce amândoi erau adolescenți, a vândut Stroigazmontaj în 2019 pentru aproximativ 1,3 miliarde de dolari. După ce SUA au impus sancțiuni împotriva tatălui său în 2014, Igor Rotenberg a cumpărat participațiile tatălui său din unele active.

putin

Ghenadi Timcenko, în vârstă de 69 de ani, controlează holdingul de firme de investiții Volga Grup, cu sediul în Rusia, cu afaceri în energie, transport și infrastructură.

Timcenko are o avere netă de aproximativ 16 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. El este considerat al șaselea cel mai bogat rus, potrivit indexului Bloomberg. Cele mai mari participații ale sale includ acțiuni în producătorul de gaze naturale cotat la bursă Novatek și producătorul de produse chimice Sibur. El a vândut o participație la firma de tranzacționare cu petrol Gunvor Group înainte de a se confrunta cu sancțiunile SUA pentru anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Fiul unui ofițer militar sovietic, Timcenko l-a cunoscut și s-a împrietenit cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg la începutul anilor 1990, când omul de afaceri era comerciant de petrol, iar actualul președinte rus era un politician în ascensiune. Putin a devenit în cele din urmă președintele unui club de judo pe care Timcenko l-a co-fondat.

Timcenko este și președinte al ligii naționale de hochei ruse și președinte al clubului de hochei SKA Saint-Petersburg.

El a co-fondat Gunvor, o casă comercială din Elveția care exportă petrol rusesc în valoare de miliarde de dolari.

El este acționar majoritar la Rossiya, una dintre cele cinci bănci rusești care au fost sancționate de premierul britanic.

Rossiya este parte interesată din National Media Group, care a sprijinit destabilizarea Ucrainei după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, spune guvernul Regatului Unit. Acesta adaugă că Timcenko a fost implicat în acțiuni care „subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea sau independența Ucrainei”.

Chiar dinainte ca Marea Britanie să anunțe sancțiuni împotriva familiei Rotenberg și Timcenko – precum și impunerea de restricții asupra a cinci bănci – superbogații Rusiei erau deja afectați financiar de situația din Ucraina.

Miliardarii ruși, care au printre cele mai mari 500 de averi din lume, au pierdut averi combinate de peste 35 de miliarde de dolari în acest an, Timcenko reprezentând aproape o cincime din total, potrivit indexului Bloomberg.

pixabay.com

Comentarii

  1. Stiu ca persoana numita MARIUS VIZER , cu dublă cetenie româno – magghiara , actualmente cu rezidență la BUDAPESTA este cel mai bun prieten de judo cu VLADIMIR PUTIN inca de pe vremea Tratatului de la VARSOVIA , cand , foarte tineri ofiteri securisti practicau intens judo. M. VIZER are chiar performante notabile in acest sport, Vladimir PUTIN punînd umărul serios la obtinerea functiei de secretar general al acestei organizații sportive intr-un congres la SEUL ( Koreea de Sud ). S-au intalnit destul de des la ”dașa ” detinuta de Putin nu departe de MOSCOVA: si ca cetațeni privati(turisti ) la VIENA. Au maia avut un prieten bun -” la cataramă ”, dar acesta a decedat de vreo 6 ani la v=rsta de circa 50 de ani. Si el a fost judocan, ofiter de securitate securitate român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *