Ciolacu anunță oficial că cere Comisiei un acord pe 7 ani pentru reducerea deficitului. Decizie politică pe reducerea plafonului la microîntreprinderi – cele trei scenarii

Marcel Ciolacu Ursula von der Leyen Sursa foto gov.ro (1)

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial că cere Comisiei Europene un acord pe 7 ani pentru reducerea deficitului. El a spus că va fi o decizie politică pe reducerea plafonului la microîntreprinderi, dacă acesta va fi redus acum, dacă va fi redus odată cu reforma fiscală sau dacă România va renunța la bani din PNRR pentru a nu mai reduce deloc plafonul.

„Am discutat despre un nou acord în ceea ce privește deficitul României. Venim cu propunerea de a avea un acord pe 7 ani. Am explicat de ce ne dorim acest lucru. Pentru că cele mai mari investiții vor urma în 2025 și 2026. PNRR are un deadline la sfârșitul anului 2026 în ceea ce privește investițiile”, a spus el.

Totodată, el a spus că renegociază și PNRR pentru reducerea cu 10% a componentei împrumuturi.

Ciolacu a transmis că România a avut de îndeplinit 76 de jaloane la cererea de plată nr 3 și au mai rămas în discuție cu Comisia 4 jaloane.

„Din punctul dânșilor de vedere, mai sunt două jaloane în discuție cu RAAPPS și cu… Dar Ministerul Fondurilor și SGG au discutat și a fost închis. Mai știți situația de la AMPEIP, unde până când se va lua iarăși procedura de la capăt, în momentul în care se va închide procedura, se va considera jalonul închis”, a spus el.

Premierul a afirmat că trebuie să existe o decizie politică pe jalonul care prevede reducerea plafonului pentru încadrarea la microîntreprindere, fie ca plafonul să fie redus acum, fie odată cu reforma fiscală, fie ca România să renunțe la bani din PNRR pentru a nu reduce deloc acest plafon.

„Pe jalonul 206 mai avem discuții, o să fie azi o discuție pe deficit și jalonul 206. Mare parte, 90%, din solicitare a fost rezolvată. Din partea Comisiei, mai este reducerea plafonului la microîntreprinderi. În funcție de calculele pe care le face și Comisia, cred că se impune o decizie politică pe care să o avem în interiorul coaliției dacă vom îndeplini jalonul în acest moment respectiv, în următorul jalon 207 când este reforma fiscală sau își asumă România politic să renunțăm la o parte din suma din cererea de plată numărul 3 și nu facem reducere la plafonul la microîntreprinderi”, a precizat Ciolacu.

Ciolacu a precizat că deficitul nu va ajunge la 8% în acest an, dar România a cerut să aibă o reducere pe 7 ani.

Marcel Ciolacu a spus că nu crede că va veni cu măsuri de creșteri de taxe. „Cum n-am venit nici în 2024, nici în 2025”, a spus el.

Premierul a spus că luni va începe cu ministrul Finanțelor lucrul. „Ne-am uitat un pic pe arierate, suntem la 175 miliarde. Înțeleg această rezistență și la digitalizare. Înțeleg mai ales oamenii de afaceri și companiile corecte, că pânăî când se închid tiate imperfecțiunile sistemului să fie nemulțumiți. Voi avea și eu întâlniri cu patronatele. Prin digitalizare și închiderea portițelor câteodată legale de optimizare fiscală vom reuși. Cu adevărat ne trebuie o reformă fiscală cu o perspectivă pe termen mediu. Acest lucru este trecut în cererea de plată nr 4, în jalonul 207. Acolo va fi o dezbatere publică. Se va discuta în primele 6 luni, iar măsurile se vor lua să aibă efect în anul 2026”, a spus el.

Ciolacu a spus că ministrul Finanțelor, dacă a ajuns la arierate de 175 miliarde, de aproape 8% din PIB, trebuie să ia măsuri, dar nu de urmărire sau să bage oameni în pușcărie. „Nu se poate să avem oameni corecți care își plătesc taxele și impozitele și oameni care întotdeauna găsesc portițe de a nu plăti taxe și impozite și de a face evaziune fiscală”, a precizat el.

Pe zona de cheltuieli bugetare, Ciolacu a spus că se va veni cu „o ordonare a plăților”. „Nu mai putem cheltui bani de dragul de a cheltui, pentru că încă îi avem în cont”. Pentru prima oară, nu a mai crescut numărul de angajați la stat, a spus premierul.

Referitor la numirile la conducerea companiilor din energie, jalon din PNRR, Ciolacu a spus că „cei de la Comisie au venit cu anumite incompatibilități sau cutume care țin de aderarea României la OECD”. „De exemplu, Comisia și jaloanele de aderare la OECD consideră că un secretar de stat nu este îndreptățit să aplice să fie membru într-un consiliu de administrație. Noi oricum dorim ca în 2026 să fim în OECD. Și atunci, părerea mea e că Guvernul trebuie să facă o modificare legislativă în acest sens, pentru că legea permite, și sunt de acord cu această modificare”, a spus el.

Premierul a spus că o anumită sumă din cererea de plată numărul 3 va fi reținută pe o perioadă de 6 luni, maxim 8 luni, pentru a se putea închide toate jaloanele. „Ca să poți să aprobi, printr-o selecție normală, având o altă lege, noile consilii de administrație, procedura durează între 6 și 8 luni. Atunci Comisia, în funcție de cât ai îndeplinit din jalon, o să rețină o parte din bani. Asta nu înseamnă că nu îi vei primi”, a spus el.

Ciolacu a spus că „cei care au făcut tâmpeniile, care erau pe la televizor experți”, ar trebui „să explice de ce au făcut acele tâmpenii”. „De ce și-au pus unul să meargă în consiliul de administrație, iar soția să facă parte din comitetul de selecție. Atât i-a dus mintea. Acum nu-i mai vedeți, sunt dispăruți. Eu voi rezolva problema și România nu va pierde niciun ban”, a precizat el.

Premierul a spus că în PNRR a fost trecută achiziția de trenuri cu hidrogen, dar acestea nu există.

„Vom avea o renegociere. Ministrul își asumă. E ăla cu trenurile cu hidrogen. Ați văzut vreunul în Europa, în lume, vreun tren cu hidrogen? A ținut Grindeanu licitația de trei ori. Nu s-a prezentat nimeni. De ce? Pentru că nu există niciun tren cu hidrogen. Asta au trecut în PNRR. Normal că acum domnul ministru Câciu a cerut ca acei bani, 360 milioane de euro pentru trenurile cu hidrogen să îi prindă pentru cofinanțări la autostrăzi. Lucrăm cu materialul clientului”, a spus el.

Ciolacu a spus că nu a vorbit nimeni despre creșterea impozitului pe dividende.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.