Ciolacu: Ne asumăm să reducem deficitul cu 0,74 puncte pe an, în următorii șapte ani

deficit Foto: Dreamstime

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul României va parafa un acord cu următoarea Comisie Europeană pentru ca România să scadă deficitul cu circa 0,74 puncte procentuale anual ca să revină la un deficit de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) în următorii 7 ani.

Premierul a precizat că acest acord a fost încheiat ca România să se poată dezvolta prin investiții, într-o perioadă cu acces istoric la fonduri europene și că România nu va avea deficit pe consum.

„Noi am avut un acord cu Comisia Europeană pe 3 ani, de la un deficit istoric de 9,2%, cel mai mare din Europa, inimaginabil pentru orice Guvern, și ne-am asumat că până în 3 ani ajungem la 3%, într-un an în care accesul la fonduri europene era unul imens, în care închideai accesul la un exercițiu financiar trecut, 2016-2020, unde ava obligația să vii cu cofinanțare de 15%, aveai exercițiul financiar actual, care începuse după un an de zile să aibă proiecte mature și aveai investițiile din PNRR, unde de exemplu la Transporturi s-au cerut în primul PNRR 13,8 miliarde de euro și s-au aprobat 7 miliarde de euro. Ministrul Grindeanu nu a scos niciun program din PNRR. Asta a dus ca să avem confinanțări, de exemplu pe Autostrada Moldovei, de 50%. Cum poți să îți asumi, în momentul de dezvoltare cel mai important al României, un deficit de 3%? Cu adevărat, ce mi-a zis Comisia, este să nu avem deficit sub nicio formă pe consum. Am stat de vorbă cu premierul Spaniei – dânșii au o datorie publică de aproape 110%, au avut și 160%. Și mi-a zis că atunci când infrastructura Spaniei s-a dezvoltat cel mai mult s-a dezvoltat pe împrumuturi, dar deficitul Spaniei niciodată nu a fost pentru consum. În Italia, datoria publică e aproape 140%. S-a ținut cont de acest lucru. Faptul că am ajuns cu Comisia la un dialog și cu următoarea Comisiei o să parafăm acordul să avem pe 7 ani intrarea în deficitul asumat de 3%, cu 0,74% scădere anuală, arată faptul că nimeni nu dorește să mărească niciun impozit și nicio taxă. Se va continua pe zona de evaziune fiscală și pe Gap-ul de TVA. Deja 17% la gap-ul de TVA a scăzut, prin digitalizare, prin inteligență artificială, prin module de risc. Dacă România nu a avut de 34 de ani nicio informație, în momentul acesta… va fi cu o cifră. Avem nevoie de o Românie ordonată. Este nevoie să vezi ce priorități sunt în investiții, astfel încât banul public să fie direcționat unde se multiplică în economie rapid. Și nu trebuie să mai ai controlori la firme. Totul se face pe o analiză de risc”, a declarat Ciolacu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: