Ciolacu: Planul fiscal nu a fost încă prezentat coaliției. Nu vor fi taxe noi

Marcel Ciolacu, congres PSD Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că încă nu a fost prezentat tot planul fiscal coaliției, dar a dat asigurări că nu vor fi taxe noi.

Marcel Ciolacu a declarat că „se vede eficiența crescută a ANAF”, care va fi continuată cu digitalizare, cu finalizarea implementării radarului mărfurilor, cu schimbarea sistemului de digitalizare din punctele de trecere a frontierelor.

„Foarte important este să avem un plan pe 7 ani pentru că și anii 2025 și 2026 vor fi anii în care vor fi cele mai mari invvestiții. Atâta timp cât se va menține ritmul de investiții actual, Comisia nu are nimic împotrivă”, a declarat Ciolacu.

Amintim că Guvernul vrea să majoreze ținta de deficit la 7% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, de la 6,8% negociat în prezent cu Comisia Europeană, afirmă surse guvernamentale consultate de Economedia și G4Media.

Executivul speră să obțină un acord cu Comisia prin care să îl reducă cu cifre cuprinse între 0,5% în 2026 și 0,7% în următorii ani.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial că cere Comisiei Europene un acord pe 7 ani pentru reducerea deficitului. El a spus că va fi o decizie politică pe reducerea plafonului la microîntreprinderi, dacă acesta va fi redus acum, dacă va fi redus odată cu reforma fiscală sau dacă România va renunța la bani din PNRR pentru a nu mai reduce deloc plafonul.

Mai amintim că Marcel Ciolacu spunea anterior că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale, dar acesta nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale. „Pe 1 septembrie o să venim şi o să prezentăm, nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea muncii. Tot spun, unii au râs când am spus că ne trebuie o Românie ordonată, cu adevărat trebuie şi coordonată. Trebuie să înţelegem odată că bugetul statului trebuie direcţionat în zonele în care eşti deficitar şi ne arată cifrele şi analizele. Să ai aceste analize în timp real îţi trebuie o digitalizare şi să intervii cu astfel de măsuri, dar să fie cuantificate în timp”, a declarat premierul Ciolacu, vineri, cu ocazia unei vizite în judeţul Buzău.

Prim-ministrul a subliniat că în discuţiile purtate cu Comisia Europeană s-a ajuns la concluzia eliminării unor excepţii fiscale. „Nu poţi să dai excepţii, (…) să spui ‘sunt excepţii pe viaţă’, că atunci nu mai avem Cod Fiscal şi normal că acest lucru ne-a spus Comisia: nu puteţi trăi într-o lume de excepţii în funcţie de interesul unui grup de oameni sau o abordare sau o datorie a unui partid sau altul. Ce vă spun cu certitudine, medicamentele, alimentele, lucruri deja discutate la Comisie vor rămâne la 9%”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Toate statele care sunt în procedură de deficit excesiv, cum este și România, trebuie să discute acest Plan Fiscal cu Comisia până la începutul lunii septembrie, astfel încât la jumătatea lunii octombrie să fie prezentat executivului de la Bruxelles. Dacă Planul Fiscal nu este trimis în calendarul stabilit, România intră automat pe deficitul redus și nu va putea depăși acest nivel, ceea ce ar puta afecta ritmul investițiilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.