Circa 57% dintre IMM-urile care îşi închid operaţiunile o fac din cauza atacurilor cibernetice

securitate cibernetica Sursa foto: Safetech Innovations / Facebook

Circa 57% dintre întreprinderile mici şi mijlocii care îşi închid operaţiunile comerciale o fac din cauza atacurilor cibernetice, ceea ce subminează încrederea în afaceri şi afectează procesul de transformare digitală în Europa, se arată într-un raport difuzat de trei organizaţii specializate în cybersecurity, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Raportul, publicat joi de EIT Digital, Fundaţia Digitală Globală şi Huawei, se doreşte să servească drept ghid pentru ca IMM-urile să poată evita atacurile cibernetice.

Directorul de securitate cibernetică de la Huawei, David Harmon, a explicat pentru EFE că acest ghid include „sfaturi practice”, destinate atât angajatorilor cât şi angajaţilor din IMM-uri, despre cum poate fi îmbunătăţit controlul accesului, gestionate vulnerabilităţile şi asigurat backup-ul datelor.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În Europa există în jur de 25 de milioane de IMM-uri, în care lucrează circa 100 de milioane de persoane, şi acestea reprezintă peste jumătate din Produsul Intern Brut al UE.

De aceea, securitatea cibernetică a IMM-urilor este fundamentală nu numai pentru garantarea securităţii populaţiei din UE, dar şi pentru asigurarea lanţului de furnizare, deoarece, conform ENISA, atacurile asupra acestor lanţuri au reprezentat 17% din totalul atacurilor cibernetice, în 2022, faţă de 1% în 2021.

Conform datelor Forumului Economic European, în primele luni ale pandemiei de Covid, atacurile tip phishing (o modalitate frauduloasă prin care se încearcă obţinerea datelor private ale utilizatorilor) au crescut de şapte ori.

În plus, ghidul avertizează că 82% dintre cazurile de violare a datelor implică un factor uman, ceea ce, explică acesta, este legat de lipsa de conştientizare privind atacurile cibernetice ale unor angajaţi sau utilizatori.

De aceea, cele trei organizaţii consideră că asigurarea datelor confidenţiale şi protejarea lor faţă de furturi trebuie să fie un „element esenţial” al formării abilităţilor cibernetice ale angajaţilor.

Pe de altă parte, Harmon a dat asigurări că securitatea IMM-urilor este „o prioritate foarte importantă” pentru UE, fiindcă acestea sunt o parte intrinsecă a economiei sale.

Pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică, UE are în vedere acţiuni ce vizează investiţiile şi reglementarea. În ultimii ani a aprobat diverse normative şi programe de finanţare, precum programul Horizon Europe, care alocă fonduri pentru cercetarea securităţii cibernetice, sau programul Europa Digitală.

Însă, conform unui studiu al Consorţiului Internaţional pentru Certificarea Securităţii Sistemelor Informatice, în 2021 lipseau în Europa peste 200.000 de specialişti în securitate, o cifră pe care în 2022 Comisia Europeană a estimat-o la 500.000 de specialişti.

Astfel, studiul explică faptul că IMM-urile se confruntă cu dificultăţi în a avea acces la specialişti în securitate cibernetică în momentul în care au nevoie de consiliere specializată privind încorporarea securităţii cibernetice în operaţiunile lor.

În 2022, 80% dintre organizaţii au suferit una sau mai multe infracţiuni care pot fi atribuite lipsei de abilităţi în cibersecurity şi/sau lipsei de conştientizare în ceea ce priveşte securitatea cibernetică la locul de muncă.

Harmon a explicat că în ghid sunt furnizate materiale ale unor organizaţii şi agenţii de securitate, precum şi acces la diferite locuri unde IMM-urile pot găsi mai multe informaţii privind combaterea riscului cibernetic şi unde pot merge în cazul în care suferă un atac cibernetic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: