Premierul Florin Cîțu a anunțat joi că bugetul nu include o nouă creștere a alocațiilor, iar Guvernul ar putea da o ordonanță de urgență pentru a se asigura că nu va mai exista o altă creștere.
„Colegii mei din coaliție au fost acolo când am aprobat bugetul pentru anul acesta. Am discutat despre o singură creștere a alocațiilor anul acesta, la începutul anului. Ei pot să facă amendamente în Parlament. Dacă nu vor face, vom da o ordonanță de urgență pentru a ne asigura că nu mai există o creștere anul acesta, pentru că nu este în buget”, a spus premierul.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat joi că probabil în prima şedinţă a coaliţiei se va discuta despre situaţia alocaţiilor pentru copii, menţionând că el şi premierul Florin Cîţu nu susţin o majorare de la 1 iulie.
„Cu siguranţă, chiar săptămâna asta ar fi trebuit (luată o decizie – n.r.), dar a apărut prezentarea publică a PNRR şi nu am mai ţinut şedinţa coaliţiei. Probabil, la prima şedinţă a coaliţiei vom discuta. Punctul nostru de vedere l-am exprimat, atât premierul Cîţu, cât şi eu, şi anume că susţinem formula care a fost adoptată în Senat. Acolo este OUG, este o lege de adoptare a OUG care a suferit un amendament în Senat şi, din punctul nostru de vedere, susţinem amendamentul în Senat, să nu existe creşterea de la 1 iulie. De altfel, am şi anunţat public că aceasta va fi poziţia noastră”, a afirmat Orban, întrebat despre decizia în privinţa reexaminării, la cererea preşedintelui Iohannis, a proiectului privind creşterea alocaţiilor, care este în dezbaterea Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.
În 24 mai, preşedintele PNL, Ludovic Orban, declara la Piteşti că nu există resurse pentru încă o creştere a alocaţiilor copiilor în acest an.
Guvernul liberal a modificat anul trecut legislația care prevedea dublarea alocațiilor de la 150 la 300 de lei și a decis (prin OUG 123/2020), în schimb, o creștere etapizată, în cinci etape, pentru ca la 1 iulie 2022 alocațiile să ajungă la nivelul de 300 de lei.
Prima majorare de 20 de puncte procentuale s-a aplicat la data de 1 august 2020, cuantumul alocației devenind 369 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap și 185 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.
Începând cu 1 ianuarie 2021 s-a acordat a doua majorare de 20 de puncte procentuale, cuantumul alocației devenind: 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap și 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.
Următoarea majorare de 20% este programată la 1 iulie 2021, când alocația ar trebui să ajungă la suma de 485 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap și 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.