Liderii coaliției s-au reunit de la ora 17:00 în prima ședință din acest an pentru a găsi soluții la criza facturilor la energie și gaze naturale.
UPDATE 18.18 Dan Nica, vicepreședinte PSD, a dat exemplul altor 7 state europene care au redus prețurile facturilor.
UPDATE 18.15 Vicepreședintele ANRE (arbitrul pieței energiei) a spus în timpul ședinței că măsurile propuse de PNL nu pot fi aplicate pentru că România riscă să fie sancționată de Comisia Europeană, dat fiind că ar însemna, de facto, reversarea procesului de liberalizare a pieței.
În replică, Rareș Bogdan i-a transmis oficialului ANRE să le explice oamenilor de ce au crescut facturile, potrivit surselor G4Media. Rareș Bogdan i-a spus lui Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE, că actuala coaliție și-ar asuma politic decizia de plafonare a prețurilor printr-o ordonanță de urgență sau lege.
UPDATE PNL a propus în discuțiile de luni seară din coaliția cu PSD și UDMR reglementarea pieței de energie pentru consumatorii casnici timp de 9 luni, cu stabilirea unui preț de 68 de bani / kilowat oră, au declarat pentru G4Media surse din coaliție. Potrivit statisticii unuia dintre furnizorii de energie, în cazul unei locuințe obișnuite consumul mediu lunar poate atinge 283 kWh.
De asemenea, liberalii mai propun și acordarea de vouchere pentru firme în valoare de 80% din facturile care depășesc 480 megawați, potrivit surselor citate.
Prezentă la ședință, Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a spus că impactul tuturor măsurilor propuse de partide pentru a ieși din criza gazelor este de circa 9 miliarde de lei.
Articol inițial. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, luni, înaintea şedinţei, că PNL propune ca, pentru o perioadă determinată, consumatorul casnic să plătească un preţ reglementat la energie, iar pentru companiile mici şi mijlocii să fie o variantă de compensare a preţului de la buget.
„PNL va avea două propuneri simple: pentru consumatorul casnic este varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată până în 6 luni de zile, poate mai puţin, la un preţ reglementat, pentru consumatorul companii mici, mijlocii şi restul consumatorilor discutăm de variante de compensare de la buget”, a afirmat Cîţu, potrivit Agerpres.
El a explicat că este vorba de un preţ reglementat, aşa cum a fost pe piaţa reglementată.
Surse participante la ședință spun că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a propus reglementarea pieței energiei electrice pentru consumatorul casnic la un preț de 0,68 lei/kWh, pentru o perioadă de 9 luni.
„La nivelul Guvernului au fost analizate mai multe propuneri care vor fi discutate în această seară în coaliţie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
„Scopul principal este să protejăm consumatorul vulnerabil, să protejăm instituţiile esenţiale – şcoli şi spitale şi, de asemenea, să luăm măsuri astfel încât economia românească să poată să funcţioneze şi să nu fie afectată de impactul creşterilor de preţuri la energie şi gaze”, a răspuns Ciucă întrebat, înainte de şedinţa coaliţiei, despre propunerile PSD de reducere a plafoanelor la energie electrică şi gaze naturale.
În ședința coaliției, PSD propune plafonarea prețului la energie și gaz la o valoarea mai mică decât cea stabilită anul trecut, dublarea volumului pentru care prețul este compensat și reducerea TVA-ului pentru energie electrică și gaze naturale la 5%.
De asemenea, PSD vrea plafonarea prețurilor la energie la 0,700 lei/kWh (inclusiv TVA) și plafonarea prețului la gaze la 0,300 lei/kWh (inclusiv TVA) pentru IMM-uri și servicii esențiale (instituții publice, școli, spitale, creșe, infrstructură critică, cabinete medicale individuale și alte profesii liberale).