Peste 400 de societăți financiare din Marea Britanie au transferat activități, personal și active în valoare totală de o mie de miliarde de lire sterline (1.400 miliarde dolari) spre hub-uri din Uniunea Europeană, din cauza Brexitului, arată un studiu al think tank-ului New Financial publicat vineri și citat de Reuters.
“Credem că este (o valoare) subestimată și ne așteptăm ca acest număr să crească: suntem doar la sfârșitul începutului Brexitului,” arată studiul.
Circa 7.400 de locuri de muncă au fost transferate din Marea Britanie sau au fost create în UE, potrivit sursei citate. Mai mulți bancheri au declarat pentru Reuters că unele trasferuri de personal au fost întârziate de restricțiile de călătorie impuse de criza COVID-19.
Numărul total de 440 de relocări este mai mare decât cifra de 369 anticipată de New Financial în studiul din 2019. New Financial crede că numărul real depășește 500.
Dublinul se conturează ca cel mai mare beneficiar, cu 135 de relocări, urmat de Paris (102), Luxemburg (95), Frankfurt (63) și Amsterdam (48).
Băncile au transferat sau transferă active în valoare de peste 900 de miliarde din Regat în UE, în timp ce asigurătorii și gestionarii de active au transferat active și fonduri de peste 100 de miliarde, reducând astfel baza de impozitare din Marea Britanie.
“Ne așteptăm ca Frankfurt să fie câștigătorul în termeni de active pe termen lung, în timp ce Parisul va fi în cele din urmă marele câștigător în termeni de locuri de muncă,” arată studiul.
Dar City-ul londonez va rămâne piața financiară dominantă în Europa pentru viitorul previzibil, deși influența sa va fi redusă, cu riscul de a scădea excedentul comercial anual de 36 de miliarde de lire înregistrat de Marea Btritanie în serviciile financiare cu UE, concluzionează studiul.