City-ul londonez, afectat de Brexit mai dur decât se estima (studiu New Financial)

city of london, centru financiar Sursa foto: Pixabay

Peste 400 de societăți financiare din Marea Britanie au transferat activități, personal și active în valoare totală de o mie de miliarde de lire sterline (1.400 miliarde dolari) spre hub-uri din Uniunea Europeană, din cauza Brexitului, arată un studiu al think tank-ului New Financial publicat vineri și citat de Reuters.

“Credem că este (o valoare) subestimată și ne așteptăm ca acest număr să crească: suntem doar la sfârșitul începutului Brexitului,” arată studiul.

Circa 7.400 de locuri de muncă au fost transferate din Marea Britanie sau au fost create în UE, potrivit sursei citate. Mai mulți bancheri au declarat pentru Reuters că unele trasferuri de personal au fost întârziate de restricțiile de călătorie impuse de criza COVID-19.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Numărul total de 440 de relocări este mai mare decât cifra de 369 anticipată de New Financial în studiul din 2019. New Financial crede că numărul real depășește 500.

Dublinul se conturează ca cel mai mare beneficiar, cu 135 de relocări, urmat de Paris (102), Luxemburg (95), Frankfurt (63) și Amsterdam (48).

Băncile au transferat sau transferă active în valoare de peste 900 de miliarde din Regat în UE, în timp ce asigurătorii și gestionarii de active au transferat active și fonduri de peste 100 de miliarde, reducând astfel baza de impozitare din Marea Britanie.

“Ne așteptăm ca Frankfurt să fie câștigătorul în termeni de active pe termen lung, în timp ce Parisul va fi în cele din urmă marele câștigător în termeni de locuri de muncă,” arată studiul.

Dar City-ul londonez va rămâne piața financiară dominantă în Europa pentru viitorul previzibil, deși influența sa va fi redusă, cu riscul de a scădea excedentul comercial anual de 36 de miliarde de lire înregistrat de Marea Btritanie în serviciile financiare cu UE, concluzionează studiul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: