Ciucă: Impozitarea progresivă este o soluție care se poate aplica doar atunci când vom avea toate instrumentele necesare, mai precis digitalizarea la nivelul ANAF, pentru a determina venitul global

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, în cadrul conferinței de la Piatra Neamț, că impozitarea progresivă este o soluție care se poate aplica doar atunci guvernul va avea toate instrumentele necesare, mai precis digitalizarea la nivelul ANAF, pentru a determina venitul global.

„Impozitarea progresivă este o soluție care se poate aplica doar atunci când vom avea toate instrumentele necesare, mai precis digitalizarea la nivelul ANAF, pentru a determina venitul global. În contextul în care în prezent aceste cifre sunt ținute cu creionul în registre, este imposibil să avem impozitare progresivă”, a declarat Nicolae Ciucă, în cadrul vizitei de la Piatra Neamț.

Premierul a spus că România nu poate să își permită să riște pierderea banilor din PNRR și se va merge cu îndeplinirea tuturor jaloanelor și țintelor din PNRR.

„România nu poate să își permită să riște pierderea banilor din PNRR, drept urmare se va merge cu îndeplinirea tuturor jaloanelor și țintelor din PNRR. Sunt 72 sau 74 de jaloane care trebuie îndeplinite pentru cererea de plată nr 3. Avem deja 53 dintre ele îndeplinite”, mai transmite premierul.

Acesta a mai precizat că, săptămâna viitoare, cel târziu, va fi adoptată ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare, însă exclude o supraimpozitare pentru mediul privat, deoarece nu ar fi corect ca statul să introducă astfel de taxe, în contextul în care încurajează mediul privat să facă investiții și să se dezvolte.

În această săptămână, ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat că toate instituțiile financiare internaționale recomandă României trecerea la impozitarea progresivă, într-o perioadă medie de 3-5 ani, el precizând că vom avea această dezbatere, dar nu este acesta momentul, după cum a scris Economedia aici.

Ministrul a afirmat că „există un cumul imens de venituri la stat care deranjează întreaga România”. Astfel, potrivit lui, „sunt mai multe ipoteze de lucru”, plecându-se de la principiul că trebuie găsite niște soluții de echilibru între cei care lucrează la mediul privat și de stat. „A fost discutat la nivelul coaliției un standard, s-a vorbit de nivelul salariului președintelui”, a spus el.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. D-l PM maCiuca sa verice ANAF cat de ” ferm se da” la micul contribuabil pentru datoriile de sub 300 lei/an si cate somatii transmite acestora lunar pt cca 10-50 lei/luna .si apoi sa viseze la digitalizare si stabilirea venitului/impozitului pe proprietata! Mai ales ca nici lui nu i-ar conveni sa-i fie fiscalizate toate veniturile si cheltuielile anuale! Si sa ne mai spuna si noua , dupa cel consulta pe Heius de la ANAF care sunt rezultatele inregistrarii caselor de marcat – actiune inceputa de cca 5 ani si rezultate nesemnificative1 Esenta este ADAF in teren si activitate intensa – de asta nici Schenghenul nu ne inghite!!!

  2. Deci ipocrizie maxima din partea guvernului. Ce au facut pentru digitalizarea ANAF-ului? De cand se vorbeste despre unificarea bazelor de date ale institutiilor din Romania: e-administratie. Un stat modern, asa cum se pretinde Romania, trebuie sa aiba o politica coerenta si comuna tuturor spectrelor politice in ceea ce priveste chestiuni de importanta nationala. Faptul ca nu este asa imi intareste convingerea ca Romania, asa cum este condusa dupa Revolutie ( cu sau fara ghilimele) se indeparteaza tot mai mult de ceea ce pretinde a fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *