Nicolae Ciucă, președintele PNL și fost premier al coaliției cu PSD, a declarat miercuri că „România are o perspectivă de evoluție economică ce îi va permite în 2025 să depășească Polonia ca PIB (Produs Intern Brut)”.
”Conform cifrelor pe care le-au difuzat agențiile de rating, România are o perspectivă de evoluție economică ce îi va permite în 2025 să depășească Polonia ca PIB, după ce în 2022 am depășit Ungaria. Acest lucru trebuie să ne dea încredere în noi înșine, înseamnă că vom putea să creștem și să ne consolidăm”, a declarat Ciucă, potrivit PNL.
O analiză Economedia realizată în urmă cu o săptămână arată că există perspectiva ca România să ajungă din urmă Polonia în 2025, dar nu la mărimea PIB (care înseamnă mărimea economiei, indicator în cazul căruia există o diferență semnificativă), ci în ceea ce privește indicatorul numit ”PIB pe cap de locuitor”.
Încă de la începutul anului trecut, o analiză macroeconomică publicată de Banca Transilvania sugera că România poate depăși Polonia din perspectiva PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare până la jumătatea acestui deceniu. Autorul analizei, Andrei Rădulescu, spune acum, pentru Economedia, că își menține această estimare.
Într-un articol publicat de revista americană Bloomberg la începutul lunii octombrie, autorii au evidențiat faptul că România a avut o creștere economică mult mai rapidă decât țările vecine de la intrarea în UE, și într-o concluzie catalogată drept “surprinzătoare” de economiștii universitari, au estimat că România poate depăși Polonia în ceea ce privește dezvoltarea economică, surprinsă cu ajutorul indicatorului PIB pe cap de locuitor chiar mai curând.
Cât de reală este această estimare și care sunt premisele ca România să poată ajungă din urmă și eventual să depășească Polonia, una dintre cele mai importante forțe economice din această regiune?