România a primit calificative extrem de slabe în materie de transparență a gestionării pachetului financiar pentru susținerea economiei în timpul pandemiei, regăsindu-se pe unul din ultimele locuri din Uniunea Europeană, arată un clasament global realizat de International Budget Partnership.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Clasamentul Open Budget Survey – Modulul Covid-19 a analizat 120 de țări pentru a vedea cât de responsabile au fost guvernele cu măsurile de sprijin financiar adoptate la declanșarea pandemiei.

Alături de Spania și Republica Cehă, România e singura țară din UE aflată în penultimul eșalon al clasamentului, potrivit ONG-ului Funky Citizens, contribuitor la realizarea raportului.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Guvernele țărilor au fost evaluate, prin 26 de indicatori, la trei mari capitole, derivate din metodologia Open Budget Survey, respectiv: Transparență (Accesul publicului la informații relevante), Participare publică (Existența unor oportunități pentru implicarea cetățenilor) și Supervizare (Existența unor instrumente adecvate de supraveghere).

Studiul împarte țările în 5 eșaloane, în funcție de informațiile existente pentru cele trei capitole: minimale, limitate, câteva, adecvate și substanțiale.

Rezultatele la nivel internațional arată că mai mult de două treimi din guverne nu au reușit să își gestioneze pachetele de măsuri de urgență într-un mod responsabil. Aproape două treimi nu au reușit să urmeze proceduri transparente de achiziții și aproape jumătate din țări au ocolit Parlamentele când au luat măsuri de sprijin. Doar aproximativ un sfert dintre autoritățile de audit naționale au publicat rapoarte de audit cu celeritate.

România a luat calificative extrem de slabe (minimale) la transparență în achiziții, fonduri extrabugetare, raportarea executării și implementarea pachetului. Transparență limitată găsim privind destinatarii și performanța, dar și la sursele de finanțare ale pachetului financiar. Transparanță substanțială se regăsește în schimb la capitolele informații bugetare macroeconomice și agregate și măsuri politice.

Calificativele luate de România pentru informațiile disponibile:

Sursa foto: Funky Citizens