Clasament global: Cât de responsabile au fost guvernele cu măsurile fiscale luate de urgență în pandemie? România, la coada clasamentului european

coruptie mita spaga bani euro sursa foto: Pexels.com

România a primit calificative extrem de slabe în materie de transparență a gestionării pachetului financiar pentru susținerea economiei în timpul pandemiei, regăsindu-se pe unul din ultimele locuri din Uniunea Europeană, arată un clasament global realizat de International Budget Partnership.

Clasamentul Open Budget Survey – Modulul Covid-19 a analizat 120 de țări pentru a vedea cât de responsabile au fost guvernele cu măsurile de sprijin financiar adoptate la declanșarea pandemiei.

Alături de Spania și Republica Cehă, România e singura țară din UE aflată în penultimul eșalon al clasamentului, potrivit ONG-ului Funky Citizens, contribuitor la realizarea raportului.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Guvernele țărilor au fost evaluate, prin 26 de indicatori, la trei mari capitole, derivate din metodologia Open Budget Survey, respectiv: Transparență (Accesul publicului la informații relevante), Participare publică (Existența unor oportunități pentru implicarea cetățenilor) și Supervizare (Existența unor instrumente adecvate de supraveghere).

Studiul împarte țările în 5 eșaloane, în funcție de informațiile existente pentru cele trei capitole: minimale, limitate, câteva, adecvate și substanțiale.

Rezultatele la nivel internațional arată că mai mult de două treimi din guverne nu au reușit să își gestioneze pachetele de măsuri de urgență într-un mod responsabil. Aproape două treimi nu au reușit să urmeze proceduri transparente de achiziții și aproape jumătate din țări au ocolit Parlamentele când au luat măsuri de sprijin. Doar aproximativ un sfert dintre autoritățile de audit naționale au publicat rapoarte de audit cu celeritate.

România a luat calificative extrem de slabe (minimale) la transparență în achiziții, fonduri extrabugetare, raportarea executării și implementarea pachetului. Transparență limitată găsim privind destinatarii și performanța, dar și la sursele de finanțare ale pachetului financiar. Transparanță substanțială se regăsește în schimb la capitolele informații bugetare macroeconomice și agregate și măsuri politice.

Calificativele luate de România pentru informațiile disponibile:

Sursa foto: Funky Citizens

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: