Clasamentul competitivității durabile globale, dominat de țările scandinave, în frunte cu Suedia/ Slovenia, vedeta regiunii Europa de Sud-Est/ Ce loc ocupă România în clasament 

harta Europa Centrală și de Est Sursa foto: Dreamstime

Țările scandinave, în frunte cu Suedia, ocupă cel mai bun loc în Indexul global al competitivității durabile, dar chiar și acestea mai au un drum lung de parcurs pentru a deveni cu adevărat durabile și competitive, arată un studiu realizat de SolAbility, grup de reflecție în domeniul sustenabilității.

Slovenia a obținut cele mai multe puncte în Europa de Sud-Est. De asemenea, are cel mai bun scor din lume în ceea ce privește sustenabilitatea economică, arată publicația Balkan News Energy News.

Publicat pentru prima dată în 2012, Indicele competitivității durabile globale (GSCI) măsoară competitivitatea și sustenabilitatea țărilor. Acesta se bazează pe 190 de indicatori cantitativi de la organizații internaționale precum Organizația Națiunilor Unite, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Valorile indicelui reprezintă procentul celui mai bun scor posibil.

GSCI este avut în vedere ca o alternativă la produsul intern brut, pentru a evalua riscurile specifice fiecărei țări și riscuri specifice fiecărei probleme. Subindicatorii săi sunt capitalul natural, eficiența și intensitatea resurselor, coeziunea socială, capitalul intelectual, sustenabilitatea economică și eficiența guvernanței.

Punctajul mediu GSCI este de numai 43,4 puncte, ceea ce înseamnă că doar 43,4 % din competitivitatea durabilă a fost atinsă.

În noua ediție, scorul mediu este de 43,7 puncte. Suedia se află în fruntea clasamentului cu 59,6, ceea ce arată că până și cele mai avansate țări sunt departe de a fi cu adevărat sustenabile și competitive, potrivit autorilor raportului. Scandinavia este regiunea cel mai bine clasată, cu toate cele cinci țări pe primele șase locuri, în timp ce Africa și Orientul Mijlociu au cele mai proaste rezultate. Sudanul se află pe ultimul loc, 32,7, urmat de Sudanul de Sud (33,1).

Japonia (12) este singura țară non-europeană din top 20. Pentru prima dată, China (30) a depășit Statele Unite (32). China este puternică în ceea ce privește capitalul intelectual, definit ca fiind capacitatea de a genera bogăție și locuri de muncă prin inovare și industrii cu valoare adăugată, dar slabă în ceea ce privește capitalul natural și eficiența resurselor. Statele Unite au performanțe deosebit de scăzute în ceea ce privește eficiența resurselor, precum și în ceea ce privește capitalul social – sănătate, securitate, libertate, egalitate și satisfacția vieții.

Schimbările climatice reprezintă un eșec al pieței

“Schimbările climatice reprezintă un eșec gigantic al pieței. Avem nevoie de o taxă globală pe climă – introdusă în etape, plătită înapoi oamenilor în numerar și reinvestită într-o infrastructură de energie regenerabilă”, potrivit raportului. Acesta a evidențiat costul real al combustibililor fosili care nu este inclus în prețurile acestora.

Autorii raportului au solicitat introducerea unei taxe globale pe climă de 100 de dolari pe tona de CO2. Apoi, creșterea taxei cu 100 de dolari  în fiecare an ar genera venituri suficiente pentru a construi o infrastructură fără fosile până în 2035. Costul global al energiei ar fi redus cu 4-6% din PIB-ul global.

Ritmul micilor schimbări pozitive este insuficient pentru a evita dezastrul climatic, au explicat autorii. Tehnologia necesară este disponibilă, dar nu există o viziune politică care să direcționeze piețele, au susținut ei.

Slovenia și Croația au cele mai bune rezultate generale în Europa de Sud-Est

În ceea ce privește regiunea analizată de Balkan Green Energy News, Slovenia a obținut cel mai mare scor, 55,7, și s-a clasat pe locul zece în lume! Croația este singura altă țară care se află la mai mult de jumătate de drum spre competitivitate și sustenabilitate totală, cu 52,9. Ea se află pe locul 23 din 180 în total.

Urmează Albania (49,8), România (49,4), Cipru (48), Grecia (47,9), Bulgaria (47,9), Bosnia și Herțegovina (46,4), Serbia (46,3) și Muntenegru (46,2).

Macedonia de Nord și Turcia au amândouă 45,3 puncte, cele mai puține dintre toate țările din sud-estul Europei. Acestea se află pe pozițiile 62 și, respectiv, 63.

Serbia se situează la capătul inferior al subindicelui eficienței resurselor

Pe segmentul capitalului natural, Albania se află pe locul 11 la nivel global, cu 57,6 puncte. Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România se află între pozițiile 17 și 22. Bulgaria se află pe locul 44, cu 50,1, în timp ce restul regiunii se situează mult sub 50. Grecia are 38,8 puncte și a aterizat pe poziția 136.

Singura țară cu o valoare mai mică este Cipru, 32,7. Acesta se află aproape la coada listei, pe poziția 170. Capitalul natural reprezintă mediul natural dat, inclusiv disponibilitatea resurselor și nivelul de epuizare.

Croația și România au cea mai mare eficiență a resurselor din regiune

Croația este cea mai bună țară din Balcani în ceea ce privește eficiența resurselor, ocupând locul 27, cu 54,6 puncte, în timp ce România este următoarea, cu aceeași valoare. Acestea sunt urmate de Grecia, care a obținut doar 49,8 puncte și se află pe locul 74. Serbia este pe locul al doilea din 176 de țări în acest subindice. Scorul său este de 31,7, cu doar 0,1 puncte mai mult decât Kazahstanul.

Slovenia este cea mai bună din lume în ceea ce privește sustenabilitatea economică

Primul loc în clasamentul sustenabilității economice este ocupat de Slovenia, cu 61,6. Este urmată pe podium de Irlanda și Austria. În acest clasament, România este pe locul 28, cu 51,6.

În ceea ce privește capitalul intelectual, Slovenia se află pe locul 20, cu 56,5, iar următoarea clasată este Turcia, pe locul 26 (52,6). La celălalt capăt al listei, Bosnia și Herțegovina are cel mai mic indice din regiune, 32,6, pe poziția 106.

Cu 43,4 puncte și pe locul 96, Turcia este de departe cea mai slabă în clasamentul capitalului social din Europa de Sud-Est. Bulgaria este singura altă țară care se situează sub pragul de 50 de puncte, cu 49,7 și pe poziția 57.

Slovenia se află pe locul al patrulea pe scara globală (62,8 puncte). Dar a ajuns pe primul loc în topul mondial în ceea ce privește sustenabilitatea economică, cu 61,6 puncte. Celelalte țări din segment se situează între poziția 19 (Croația) și 103 (Macedonia de Nord).

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *