Cloud-ul guvernamental dedicat, un proiect de 80 de milioane de euro, a intrat în procedura de licitație publică: Documentația, publicată pe SEAP

STS cloud guvernamental Sursa foto: Facebook / STS

Cloud-ul Guvernamental Dedicat a intrat în procedura de achiziție publică, a anunțat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan. Este vorba despre un proiect de aproape 80 de milioane de euro. Cloud-ul guvernamental este o infrastructură IT care va găzdui platformele și aplicațiile informatice ale administrației centrale.

“Am publicat în SEAP și în Jurnalul Uniunii Europene licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental. Cloudul dedicat este rezultatul renegocierii PNRR cu Comisia Europeană, pe care am obținut-o la finalul anului trecut. Cloud-ul dedicat va funcționa ca temelie a arhitecturii tehnice pentru infrastructura informatică a statului român”, a transmis Ivan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Cloud-ul dedicat ar urma să conțină “cele mai eficiente și inovative tehnologii disponibile în lume”, iar valoarea lui este de aproape 80 milioane euro.

În ansamblu, cloud-ul guvernamental este o infrastructură IT care ar trebui să aibă sisteme de securitate cibernetică avansate, care va găzdui platformele și aplicațiile informatice ale administrației centrale.

“Doar prin investiții în tehnologii de ultimă generație putem digitaliza administrația și conecta instituțiile între ele. Beneficiarii acestor transformări sistemice sunt cetățenii – astfel, România va recupera în doar 4 ani decalajele față de Occidentul european în ce privește calitatea serviciilor publice digitale”, susține Ivan.

Documentația poate fi consultată AICI

Vezi și:

STS cumpără echipamente de 10 milioane euro pentru centrul de date din cadrul viitorului Cloud Guvernamental

Detalii aici:

Guvernul a adoptat hotărârea privind guvernanța platformei de cloud guvernamental. Proiectul va fi finanțat din PNRR și are o valoare totală de 2,2 miliarde lei

Născut cu controverse:

Industria software afirmă că noua variantă de cloud guvernamental este „mult îmbunătățită”, dar „câteva arii suportă îmbunătățiri în Parlament”

 

Sursa foto: Facebook / STS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *