Industria software afirmă că noua variantă de cloud guvernamental este „mult îmbunătățită”, dar „câteva arii suportă îmbunătățiri în Parlament”

cloud, servicii cloud, stocare cloud Sursa foto: Pixabay

ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, spune că cea mai recentă ordonanță de urgență pentru cloud-ul guvernamental, adoptată luni de Guvern, prezintă multiple îmbunătățiri comparativ cu versiunea supusă consultării.

„Ordonanța referitoare la cloud-ul guvernamental setează în premieră pentru România principii importante solicitate de către ANIS și industria de software, precum: cloud first, cloud hibrid pentru cloud-ul guvernamental, guvernanța datelor și marketplace de soluții software. Totodată, legea schimbă paradigma și menționează în mod clar nevoia ca mediul privat să fie consultat la elaborarea normelor de aplicare a legii, cu precădere în elaborarea celor aferente politicii de cloud first”, arată ANIS.

Salutăm autoritățile pentru deschiderea către solicitările noastre și eforturile depuse în crearea unui cadru legislativ funcțional, care oferă șanse egale companiilor private la crearea sistemului de cloud guvernamental. OUG adoptată setează un cadru în care mediul privat nu mai este văzut ca un competitor în fața cloud-ului guvernamental, ci un partener real într-o platformă ce reflectă cu succes premizele digitalizării instituțiilor publice”, a declarat Mihai Matei, Președinte ANIS.

Pe de altă parte, deși textul este mult superior formelor anterioare puse în dezbatere publică, ANIS transmite că a identificat câteva arii ce suportă îmbunătățiri în Parlament, printre care menționează zona normelor tranzitorii pe care le considerăm necesare pentru a continua proiectele de digitalizare începute de către autorități și facilitarea accesului autorităților centrale la soluțiile de cloud public.

„Legea trebuie să transmită un mesaj foarte clar că autoritățile sunt încurajate de îndată să înceapă procesul de transformare digitală, chiar și înainte de finalizarea investițiilor prevăzute de lege, având flexibilitatea de a se adresa sectorului privat și furnizorilor de infrastructuri de cloud globale”, arată industria software.

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de ordonanță de urgență privind platforma de Cloud Guvernamental. Proiectul cloud-ului guvernamental este finanțat cu 500 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Actul normativ este deja la a treia formă, după ce prima variantă a fost aspru criticată de industrie, care spunea că va bloca digitalizarea României, iar cea de-a doua variantă a fost semnificativ îmbunătățită, însă specialiștii spuneau că „mai este de lucru”.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *