STS cumpără echipamente de 10 milioane euro pentru centrul de date din cadrul viitorului Cloud Guvernamental

STS cloud guvernamental Sursa foto: Facebook / STS

Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) a scos la licitație în SICAP un contract de 47 de milioane lei (aproape 10 milioane de euro) pentru achiziția de echipamente necesare înființării unui centru de date, obiectiv din proiectul mai mare de înființare a Cloud-ului guvernamntal. Acest Cloud ajută la transformarea digitală a administrației din României și este parte din Componenta 7 PNRR – Transformare Digitală.

„Echipamente tehnologice pentru amenajarea Centrului de date secundar I cu servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare, instruire și acreditare incluse”, este descrierea licitației.

Furnizarea echipamentelor trebuie să se facă în 15 luni, de la semnarea contractului. Ofertele se desfac în 27 aprilie, departajarea lor se face în funcție de preț și de garanția extinsă acordată.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Înființarea Cloud-ului Guvernamental a fost aprobată în Guvern în ianuarie. Potrivit ministrului Digitalizării, Sebastian Burduja, este vorba despre cea mai importantă investiție pe care România o desfășoară în domeniul transformării digitale, cu o valoare de 560 milioane de euro.

„O investiție de peste 560 de milioane de euro, fără TVA. Practic, România deschide multe drumuri, inclusiv la nivel european, reglementând prin această complexă hotărâre de guvern o serie de aspecte. Pe de o parte, cadrul de management și stocare a datelor în platforma de cloud guvernamental, tipuri de date, ce date pot să meargă în cloudul privat guvernamental, ce date pot să meargă în cloudurile comerciale publice furnizate de companii private, criteriile tehnice privind implementarea, mentenanța, dezvoltarea cloudului privat guvernamental; planul pentru migrarea în cadrul guvernamental și avem în orizontul anului 2026, 30 de instituții minim care vor fi migrate în acest cloud guvernamental; politica de ”cloud first”, iarăși, România deschide multe căi la nivel european și este printre primele țări care reglementează politica de <cloud first>”, a spus Burduja la începutul ședinței de Guvern în care s-a aprobat proiectul.

Asta înseamnă că instituțiile publice sunt obligate să recurgă la soluții compatibile cu sistemul de cloud și la normele de jurnalizare a evenimentelor și accesul la datele cetățenilor.

Citește și:

Industria software afirmă că noua variantă de cloud guvernamental este „mult îmbunătățită”, dar „câteva arii suportă îmbunătățiri în Parlament”

Nou proiect de cloud guvernamental: îmbunătățiri notabile față de varianta inițială/ Specialiști: Suntem departe de o viziune coerentă. Noua formă păstrează încă prevederi care descurajează puternic concurența/ Avertisment privind puterea SRI

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: