Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) a scos la licitație în SICAP un contract de 47 de milioane lei (aproape 10 milioane de euro) pentru achiziția de echipamente necesare înființării unui centru de date, obiectiv din proiectul mai mare de înființare a Cloud-ului guvernamntal. Acest Cloud ajută la transformarea digitală a administrației din României și este parte din Componenta 7 PNRR – Transformare Digitală.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Echipamente tehnologice pentru amenajarea Centrului de date secundar I cu servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare, instruire și acreditare incluse”, este descrierea licitației.

Furnizarea echipamentelor trebuie să se facă în 15 luni, de la semnarea contractului. Ofertele se desfac în 27 aprilie, departajarea lor se face în funcție de preț și de garanția extinsă acordată.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Înființarea Cloud-ului Guvernamental a fost aprobată în Guvern în ianuarie. Potrivit ministrului Digitalizării, Sebastian Burduja, este vorba despre cea mai importantă investiție pe care România o desfășoară în domeniul transformării digitale, cu o valoare de 560 milioane de euro.

„O investiție de peste 560 de milioane de euro, fără TVA. Practic, România deschide multe drumuri, inclusiv la nivel european, reglementând prin această complexă hotărâre de guvern o serie de aspecte. Pe de o parte, cadrul de management și stocare a datelor în platforma de cloud guvernamental, tipuri de date, ce date pot să meargă în cloudul privat guvernamental, ce date pot să meargă în cloudurile comerciale publice furnizate de companii private, criteriile tehnice privind implementarea, mentenanța, dezvoltarea cloudului privat guvernamental; planul pentru migrarea în cadrul guvernamental și avem în orizontul anului 2026, 30 de instituții minim care vor fi migrate în acest cloud guvernamental; politica de ”cloud first”, iarăși, România deschide multe căi la nivel european și este printre primele țări care reglementează politica de <cloud first>”, a spus Burduja la începutul ședinței de Guvern în care s-a aprobat proiectul.

Asta înseamnă că instituțiile publice sunt obligate să recurgă la soluții compatibile cu sistemul de cloud și la normele de jurnalizare a evenimentelor și accesul la datele cetățenilor.

Citește și:

Industria software afirmă că noua variantă de cloud guvernamental este „mult îmbunătățită”, dar „câteva arii suportă îmbunătățiri în Parlament”

Nou proiect de cloud guvernamental: îmbunătățiri notabile față de varianta inițială/ Specialiști: Suntem departe de o viziune coerentă. Noua formă păstrează încă prevederi care descurajează puternic concurența/ Avertisment privind puterea SRI