CNAIR transferă Centura Sfântu Gheorghe de la finanțarea prin POIM la Programul Transport unde decontarea este de 40 %. Constructorul brașovean Gott Strasse a ajuns la 55 % execuție și trebuie să termine lucrările până la sfârșitul anului

Centura Sfântu Gheorghe Captură YouTube Alex CDrone

CNAIR fazează proiectul Centurii municipiului Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) prin transferul finanțării din POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare, încheiat la 31 decembrie 2023) în Programul Transporturi 2021-2027, potrivit unui comunicat de presă. Contractul pentru proiectarea și execuția Centurii Sfântu Gheorghe (12 km.) a fost semnat în toamna anului 2021 cu asocierea GottStrasse (Lider) Perfect Consult-EuroStrada– Hidrostroy (Bulgaria) pentru 236 milioane lei, iar lucrările au început în iunie 2022 cu termen de execuție 24 luni. Proiectul este derulat de CNAIR, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov. Liderul de proeict este GottStrasse, un constructor de drumuri din județul Brașov.

Prin POIM Comisia Europeană finanța proiectele în procent de 85 %, iar prin PT decontarea lucrărilor este asigurată 40 %, diferența de 60 % urmând să fie acoperită de la Bugetul de Stat.




,,COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Solicitant, a elaborat și depus in data de 29.01.2024 Cererea de Finanțare pentru proiectul Varianta de ocolire Sfantu Gheorghe in vederea in vederea acordării finantarii nerambursabile alocată prin Programul Transport, în cadrul RSO3.2_Dezvoltarea și creșterea unei mobilități naționale, regionale și locale durabile, reziliente la schimbările climatice, inteligente și intermodale, inclusiv îmbunătățirea accesului la TEN-T și a mobilității transfrontaliere Fondul European de Dezvoltare Regională: Prioritate: P2. Îmbunătățirea conectivității secundare rutiere; Obiectiv specific 3.2 Dezvoltarea și creșterea unei mobilități naționale, regionale și locale durabile, reziliente la schimbările climatice, inteligente și intermodale, inclusiv îmbunătățirea accesului la TEN-T și a mobilității transfrontaliere Fond: Fondul European de Dezvoltare Regionala; Operațiune: Acțiuni care contribuie la realizarea Obiectivului Specific OS 3.2

Obiectivul specific al proiectului:

  • Constructie noua drum: 11,56 km
  • Intersectii cu drumuri nationale sau drumuri judetene: 4 bucati
  • Pasaje peste calea ferata: 3 buc (pasaje superioare)
  • Spatii de servicii tip S1: 2 bucati
  • Centru de intretinere: 1 bucata
  • Reducerea timpului de parcurs cu aproximativ 3 minute pentru deplasarile cu autoturismul si 1,5 minute pentru deplasarile vehiculelor de marfa

Valoarea totală a proiectului este de 355.105.884,18 lei și va fi finantat prin Programul Transport astfel: contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 119.443.104,98 lei, contributia proprie – 179.164.657,46 lei, diferenta pana la valoarea totala a proiectului reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA si anume 56.498.121,74 lei.” a anunțat CNAIR.

Municipiul Sfântu Gheorghe (muncipiul reşedinţă de judeţ pentru Covasna) se află pe traseul Drumului European 578 Braşov- Sfântu Gheorghe- Miercurea Ciuc (DN 12) iar prin relizarea şoselei  traficul de tranzit va ocoli zona urbană, notează într-un comunicat Compania de Drumuri : ,, Scopul investiției este de a degreva de trafic intravilanul localității Sf. Gheorghe. Aceasta degrevare de trafic va conduce inclusiv la reducerea numărului de accidente prin preluarea unei părți semnificative din traficul de tranzit dar și la scăderea emisiilor poluante din localitate și îmbunătățirea condițiilor de viață, îmbunătățirea confortului participanților la trafic, precum și la îmbunătățirea legăturilor între diferite localități din zonă prin reducerea timpului de călătorie ca urmare a creșterii vitezei de deplasare.”

Centura municipiului Sfântu Gheorghe va fi construită la profil de drum clasic, cu o singură bandă pe sens, va avea 4 intersecţii cu sensuri giratorii şi trei pasaje supraterane, din care cel mai lung, peste Olt şi peste Calea ferată Braşov – Deda, de 526 metri. De asemenea, vor fi amplasate 2 spatii de servicii tip S1 (în fiecare dintre ele vor fi amenajate 25 locuri de parcare pentru autoturisme, 16 locuri de parcare pentru TIR și un corp cu toalete publice) precum și un centru de întreținere (la intersecția dintre DN13E și VOSFG) la km 7.

Captură YouTube Alex CDrone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *