CNN: Cea mai mare tranzacție din toate timpurile? Loviturile de 16 miliarde de dolari ale Citadel doboară recordurile fondurilor speculative

Redacția ian. 23, 2023 0 comentarii
dolari

Citadel este acum cel mai de succes fond de hedging din toate timpurile, după ce anul trecut a obținut 16 miliarde de dolari – cea mai mare sumă anuală înregistrată vreodată, notează CNN Business.

Fondul cu sediul în Miami, fondat și condus de Ken Griffin, a ajuns în fruntea clasamentului din 2022 al celor mai performante fonduri speculative din lume, realizat pe baza estimărilor LCH Investments NV. Câștigurile sale uriașe au venit în condițiile în care mulți alți investitori au suferit din cauza scăderilor abrupte de pe piețele de acțiuni și obligațiuni.

Performanța record a Citadel de anul trecut a dus câștigurile totale ale fondului de la înființare la aproape 66 de miliarde de dolari. Acest lucru a detronat Bridgewater al lui Ray Dalio – cu câștiguri de 58,4 miliarde de dolari – de pe primul loc pentru prima dată în ultimii șapte ani.

Fondul lui Dalio a obținut anul trecut câștiguri de 6,2 miliarde de dolari, ducând totalul activelor administrate la 81 de miliarde de dolari. Citadel administrează active de 62 de miliarde de dolari.

“[Profitul de 16 miliarde de dolari al Citadel] depășește chiar și câștigul din 2007 al lui [John] Paulson, care a fost descris ca fiind “cea mai mare tranzacție din toate timpurile””, a declarat luni Rick Sopher, președintele LCH Investments, într-un comunicat de presă.

Paulson, un investitor, a câștigat 15 miliarde de dolari în 2007, după ce a pariat că valoarea titlurilor de valoare garantate de ipoteci subprime se va prăbuși, eveniment care a contribuit la declanșarea crizei financiare mondiale.

“[Progresul [Citadel] în clasament în ultimii ani a fost remarcabil”, a adăugat Sopher.

Sopher a precizat că Citadel, care a început în 1990, nu se bazează pe o strategie de investiții legată de creșterea prețurilor activelor și are “surse multiple de profit”, doi factori care pot explica câștigul său record, în pofida unei evoluții volatile a piețelor anul trecut.

În total, primele 20 de fonduri speculative au obținut câștiguri nete de 22,4 miliarde de dolari în 2022, în scădere cu aproape 66% față de anul precedent, când piețele erau în creștere, potrivit datelor LHC Investment. Indicele S&P 500, prin comparație, a pierdut aproximativ 19% anul trecut.

Citadel a declarat pentru CNN că nu va comenta un articol legat de performanța sa.

LCH a fost lansată în 1969 și este cel mai vechi fond de fonduri speculative din lume.

 

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *