Premierul Nicoale Ciucă nu e de acord cu renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, spun surse guvernamentale familiare cu discuțiile din coaliție. Acesta și-ar fi justificat poziția prin faptul că orice modificare durează 6 luni pentru verificare și aprobare.
UPDATE După o discuție cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Ciucă a afirmat, în fața europarlamentarilor români, că renegocierea e foarte greu de acceptat, potrivit surselor guvernamentale.
El ar mai fi spus că toată lumea este de acord cu faptul că România nu trebuie să aibă barem la pensii, ci procentul poate fi îndeplinit cu un indicator de disciplină financiară.
Potrivit premierului, nu ar exista un răspuns clar la toate aceste chestiuni, pentru că sunt tehnice și urmează să se discute ulterior. „Dar important e că există deschidere”, ar fi spus Ciucă.
Știrea inițială:
Totuși, guvernul a cerut Comisiei Europene ajustarea unor jaloane legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință. Astfel, procentul de 9,4% poate fi înlocuit cu un indicator de disciplină financiară.
Premierul nu e de acord cu renegociere PNRR. Acesta consideră ca varianta de modificare și renegociere a PNRR e greșită, având în vedere că orice modificare presupune un interval de șase luni de zile de proces de verificare și aprobare. Pot fi făcute însă ajustări în interiorul PNRR: 9,4% poate fi înlocuit cu un indicator de disciplină financiară – de exemplu: pensiile nu depășesc salariile. Este un proces tehnic.
Amendamentul de modificare a PNRR e aprobat în parlament, dar de la Parlament la CE, absorbția banilor va fi dată peste cap, consideră șeful guvernului.