Începând cu data de 1 iulie, Adela Jansen, membru al Consiliului de Administrație al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER), va fi coordonatorul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), cea mai mare inițiativă a mediului de afaceri, cu o contribuție de peste 60% din PIB-ul României. CCIFER preia această responsabilitate de la Camera de Comerț Româno-Germană (AHK), după 6 luni de coordonare realizată prin reprezentantul sau, Dragoș Anastasiu.
Astăzi, CDR s-a reunit în sesiune plenară, la care au participat Premierul Florin Cîțu și o parte dintre miniștrii cabinetului său. Prin intermediul celor 14 grupuri de lucru și a conducerii executive, CDR a transmis Guvernului că va continua să contribuie cu propuneri și soluții viabile, pentru ca România să avanseze în topul competitivității economiilor din UE, unde astăzi ne situam pe locul 26 din 27.
Totodată, Coaliția și-a exprimat dorința de a intensifica dialogul direct și transparent cu Guvernul și Parlamentul României, pentru a crește gradul de predictibilitate necesar economiei romanești.
„Creșterea competitivității economice a României reprezintă pentru CDR scopul tuturor acțiunilor sale. Primul semestru al acestui an a fost dedicat în principal elaborării de propuneri concrete pentru susținerea PNRR și pentru acordarea măsurilor de remediere pentru companiile afectate de pandemie. Cei 350 de experți din toate domeniile au transmis 40 de documente cu propuneri pe politici publice și au avut 32 întâlniri cu ministerele de linie. La finalul mandatului meu de coordonare, îmi doresc ca acest dialog să se intensifice și la nivelul Primului Ministru, în beneficiul mediului economic”, a declarat Dragoș Anastasiu.
„Pentru perioada următoare ne vom concentra asupra implementării PNRR, îmbunătățirii absorbției fondurilor europene, a priorităților identificate pe fiecare domeniu in care platforma noastră este implicata. Astăzi am transmis primului ministru un număr de 37 de măsuri pe care grupurile de lucru ale CDR le consideră esențiale pentru perioada care urmează. Mediul de afaceri are atât capacitatea cât și dorința de a contribui concret la dezvoltarea și viitorul României,” a subliniat Adela Jansen, viitorul coordonator al CDR.
Cele 37 de măsuri propuse de CDR sunt subsumate celor 5 axe strategice, stabilite în 2020:
✓ Predictibilitatea cadrului legislativ și proactivitatea față de legislația europeană prin creșterea transparenței decizionale si a unui dialog social eficient;
✓ Reducerea deficitului sistemic din piața forței de munca prin scăderea migrației talentelor, atragerea românilor din diaspora, deschiderea pieței muncii către cetățenii non-UE și operaționalizarea unui sistem de învățământ modern, conectat la nevoile angajatorilor;
✓ Eficientizarea relației dintre companii și instituțiile publice prin digitalizare și debirocratizare
✓ Stimularea absorbției fondurilor europene;
✓ Dezvoltarea infrastructurii de transport, sănătate și educație.
Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) reunește reprezentanți ai investitorilor români și străini în România și este condusă de un Consiliu Director format din președinții și vicepreședinții a opt asociații de business: Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL). Coordonarea Coaliției este asigurată prin rotație de către unul din membrii Consiliului Director, pentru o perioadă de șase luni. În cadrul CDR funcționează 14 grupuri de lucru formate din specialiști cu expertiză în domeniile Agricultură, Antreprenoriat, Consumatori&Competitivitate, Educație, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare și Turism. Grupurile de lucru sunt formate din profesioniști și personalități cheie din mediul de afaceri, care reprezintă atât capitalul autohton, cât și cel străin. Grupurile de lucru sunt concepute să ofere sprijin și asistență de specialitate miniștrilor de resort în special pentru formularea de politici publice care contribuie la creșterea competitivității economiei românești.