Code for Romania despre cel mai amplu proces de digitalizare din istoria Ministerului Muncii: Caietul de sarcini are omisiuni importante în ceea ce privește standardele și accesul la date, accesibilizarea și internaționalizarea 

digitalizare, calculator, cod, programare Sursa foto: Pixabay

Ministerul Muncii și Protecției Sociale demarează cel mai ambițios proces de digitalizare din istoria instituției – HUB de servicii MMPS, dar, în forma sa actuală, caietul de sarcini are o serie de omisiuni importante, spun cei de la Code for Romania, un ONG care lucrează cu IT-iști voluntari pentru a dezvolta soluții pentru digitalizare. ONG-ul lansat în urmă cu cinci ani a realizat până acum peste 170 de soluții digitale, conform datelor făcut publice, iar organizația s-a implicat inclusiv după izbucnirea pandemiei și a făcut un parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României. Code for Romania a formulat acum o serie de propuneri pentru hub-ul de servicii și își exprimă disponibilitatea de a oferi sprijin pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale în procesul de îmbunătățire a caietului de sarcini.

Code4Romania a anunțat că și-a transmis punctul de vedere ca parte din procesul de consultare publică deschis pe această temă.  În opinia Code for Romania, caietul de sarcini, în forma sa actuală, are o serie de omisiuni importante în ceea ce privește standardele și accesul la date, accesibilizarea pentru persoanele cu dizabilități și internaționalizarea soluției. “Mai mult, acest caiet de sarcini repetă una din greșelile recurente în procesul de digitalizare prin care statul român ajunge să contracteze soluții critice de infrastructură digitală pe care nu doar că nu le deține în adevăratul sens al cuvântului (codul sursă), nici nu le poate reutiliza. Dacă lucrurile rămân neschimbate, acest caiet de sarcini va rezulta cel mai probabil într-o situație de dependență (vendor-lock) de un singur furnizor și va naște pe termen mediu și lung costuri imense și vulnerabilități pe măsură”, spun reprezentanții comunității de IT.

Toate cerințele Code for Romania sunt aliniate cu cerințele Uniunii Europene în domeniul digitalizării, spun reprezentanții ONG-ului, care își exprimă disponibilitatea de a oferi sprijin pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale în procesul de îmbunătățire a caietului de sarcini.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Codul sursă și documentația serviciilor publice critice trebuie să fie deținute de stat, spun reprezentanții ONG-ului.

“Conform caietului de sarcini prezentat în consultare publică de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, soluțiile software care alcătuiesc HUB-ul de servicii MMPS – SII MMPS ar fi contractate sub forma de COTS (Commercial Off the Shelf software). Un sistem COTS presupune existența unor produse software deja dezvoltate care sunt configurate într-o arhitectură care răspunde nevoilor instituției solicitante. Însă, o astfel de soluție înseamnă că instituția nu va deține produsele software componente și nu poate să le reutilizeze sau să le modifice independent de furnizor. Caietul de sarcini face explicită o perioadă determinată în care instituția contractantă poate cere modificări. Dincolo de această perioadă, instituția contractantă trebuie să reînnoiască contractul, altfel pierzând posibilitatea de a cere suport, mentenanță și modificări pentru produsul contractat”, se arată în observațiile Code4Romania.

Contractarea COTS împierdică auditarea independentă, mai atrag atenția specialiștii, iar aceste sisteme nu pot fi reutilizate în afara unui contract punctual.

Caietul de sarcini al HUB-ului de servicii MMPS – SII MMPS face o descriere insuficientă a componentei de date deschise, spun it-iștii.Code for Romania propune includerea următoarelor specificații în caietul de sarcini:

  • Planificarea și bugetarea unei perioade de standardizare a seturilor de date colectate de la toate instituțiile ale căror baze de date vor fi interconectate și/sau preluate.
  • Standardele de date să fie făcute publice și supuse unei consultări publice.
  • Menționarea formatelor în care se vor publica datele în portalul de date deschise al HUB-ului de servicii MMPS – SII MMPS. Este foarte important ca aceste seturi de date să poată fi descărcate individual într-unul din formatele de largă circulație (.xlsx, .csv, .json), cât și să poată fi descărcate și filtrate în mod automat și printr un API.
  • Menționarea frecvenței actualizării seturilor de date și a modului în care acestea vor fi actualizate. În etapa de analiză și proiectare, trebuie clarificat scenariul momentului în care seturile de date vor trebui arhivate, sau dacă se va prefera adăugarea unui spațiu de stocare adițional atunci când spațiul inițial va fi umplut. Dacă seturile de date vor fi arhivate, ele trebuie să fie în continuare accesibile pentru a fi descărcate.
  • Includerea în caietul de sarcini a unei etape de verificare a datelor și a criteriilor GDPR așa cum ele se aplică acestor date. Datele publice trebuie anonimizate.
  • Inter-conectarea portalului de date deschise al HUB-ului de servicii MMPS – SII MMPS cu data.gov.ro este un pas necesar, lucru care ar fi extrem de util mediului de date deschise din instituțiile publice din România.

Code fot Romania face seturi de propuneri și pentru accesibilizare și internaționalizare.

Observațiile formulate de ONG și măsurile propuse pot fi consultate AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: