Codîrlașu, CFA: BNR ar putea majora dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază în aprilie

Dobanda de interventie pexels.com

Banca Naţională a României (BNR) ar putea majora dobânda de politică monetară, în aprilie, cu 50 de puncte de bază, a declarat, marţi, Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, menţionând că o majorare a dobânzii cheie va avea efect mai puternic, dată fiind creditarea preponderent în lei, citat de Agerpres.

„Pentru aprilie, cred că 50 de puncte de bază este proiecţia de creştere a ratei de dobândă de politică monetară de către Banca Centrală. Dacă ne uităm la ce tablou vom avea în aprilie, vom avea inflaţia undeva în două cifre şi dobânda extrem de jos, puternic, extrem de puternic real negativă. Prin urmare, probabil paşii vor fi mai hotărâţi de acum încolo ai Băncii Centrale în acest sens – şi vor fi cumva în linie cu ceea ce se întâmplă cu băncile centrale în Europa Centrală şi de Est”, a subliniat Adrian Codirlaşu, la evenimentul “România încotro? Inflaţia şi prognoze macroeconomice pentru 2022″, organizat de Oxygen Events.

În opinia sa, pe parcursul anului va conta ceea ce se va întâmpla cu inflaţia, însă nu sunt excluse majorări suplimentare ale dobânzii cheie.

„Având în vedere ponderea creditului în lei acum, în total mix de finanţare, cred că eficienţa politicii monetare a crescut. O majorare a ratei de dobândă de politică monetară va avea efect mai puternic, dată fiind creditarea preponderent în lei. Înainte, când eram euroizaţi, se transmitea mult mai greu. Deci s-ar putea ca şi eficienţa politicii monetare să fi crescut între timp. Pentru viitor, cred că vom avea ani de zile cu inflaţie ridicată”, a adăugat Codirlaşu.

El a subliniat că, anul acesta, inflaţia va determina evoluţia pieţelor financiare. „Dacă ne uităm la bilanţurile FED şi ECB (European Central Bank, n.r.), aproape 2 dolari din trei acum în circulaţie au fost printaţi după criza Corona, iar la euro, unul din doi euro sunt printaţi după criza Corona. Toţi banii ăştia caută să cumpere bunuri. S-au văzut în preţurile activelor, s-au văzut pe Bursa de Valori. Se vede în preţurile mărfurilor, de la metale la produse agricole, se vede în preţurile de la energie. Prin urmare, vom rămâne cu această cantitate mare de lichiditate, iar inflaţia nu va mai fi ceea ce a fost până în criza Corona. Va trebui să stăm câţiva ani cu o rată de inflaţie mai mare, nu atât de ridicată ca până acum. Cred că, anul acesta, ceea ce va determina evoluţia pieţelor financiare este inflaţia. Cred că inflaţia este cuvântul de bază anul acesta şi – cum vor evolua aşteptările cu privire la inflaţie, la fel vor evolua şi pieţele”, a mai spus Codirlaşu.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât în 9 februarie majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an.

Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze puternic creşterea în trimestrul II din 2022, până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecţia precedentă, potrivit minutei şedinţei de politică monetară care s-a desfăşurat în 9 februarie.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *