Administrația combinatului siderurgic Galați a amânat din nou plata lichidării pe luna trecută, restantă din data de 11 aprilie, precum și repornirea Furnalului 5, singurul rămas în picioare, scrie publicația „Viața liberă”. Noul termen de repornire a furnalului ar fi data de 6 mai. S-a virat pe carduri numai prima de Paște, de 290 de lei net.
Prevăzute în contractul colectiv de muncă, tichetele de masă nu s-au mai dat de la începutul acestui an, iar norma de efort, din iunie 2024, a fost stopată odată cu oprirea Furnalului 5.
În locul acestora și al salariilor, tot ce au primit siderurgiștii gălățeni au fost, din nou, numai promisiuni: „Încercăm să plătim săptămâna viitoare”. Însă această placă se aude deja de peste șase luni.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Ne-au amânat încă o dată cu salariile. Se bazează pe blana ursului din pădure, pe acel credit pe care îl așteaptă. Ce să zic, am 48 de ani, e vina mea că nu mi-am căutat alt loc de muncă. E clar că nu se mai dau banii, nici măcar bonurile nu se dau. Salariile ni le-au promis până vinerea viitoare, dar nu garantează cu nimic”, a declarat un siderurgist.
Tot în perioada Paștelui era așteptată și repornirea Furnalului 5, pe baza primirii unui credit pentru capital de lucru de 350 de milioane de lei (70 milioane de euro), cu sprijin guvernamental. Mai întâi s-a afirmat că furnalul va fi repornit la jumătatea lunii aprilie, apoi s-a promis că operaţiunile vor începe după 20 aprilie. Între timp, s-a spus, pe surse, că un termen mai realist ar fi 28 aprilie. Se pare că și acesta va fi depășit. Conform informațiilor noastre, noua dată avansată pentru repornirea furnalului și, implicit, a producției, este 6 mai.
Din creditul de 70 de milioane de euro, 10 milioane ar fi folosite pentru plata salariilor pentru luna martie, iar diferența de 60 de milioane de euro e destinată achiziției de materie primă. Aici este și marea problemă: stocul actual asigură funcționarea pentru două-trei săptămâni, scrie Europa Liberă.
Reprezentanți ai Liberty au afirmat pentru sursa citată că „nevoia valorică de materii prime într-o lună e de peste 100 de milioane de euro”. „Ca să ai liniște că nu te oprești, ar trebui să ai un capital de lucru de trei luni cel puțin, ceea ce ar însemna 300 de milioane de euro”. Dacă stocul de marfă nu va fi completat, activitatea furnalului se va opri din nou, iar o nouă repornire e dificilă, pentru că încălzirea lui durează aproape o lună.