Comisarul pentru agricultură al Uniunii Europene, polonezul Janusz Wojciechowski, este optimist că ţările vecine Ucrainei vor accepta în scurt timp un acord care să permită cerealelor ucrainene să intre în ţările lor pentru a fi exportate în altă parte, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.
Comisia Europeană a propus săptămâna trecută măsuri de urgenţă pentru grâu, porumb, rapiţă, seminţe de floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui, după ce unele ţări din Europa Centrală au luat măsuri unilaterale pentru a interzice importurile de produse alimentare din Ucraina.
Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au putut fi exportate prin porturile din Marea Neagră ale ţării din cauza invaziei Rusiei din februarie 2022.
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că acordul de tranzit va acoperi doar cele cinci produse, care reprezintă 80-90% din importuri, dar nu alte opt – inclusiv miere, păsări de curte şi lapte – pe care le-au propus vecinii Ucrainei.
“Cred că suntem foarte, foarte aproape de a ajunge la un acord bun”, a declarat acesta într-o conferinţă de presă după o reuniune cu miniştrii agriculturii (AGRIFISH) la Luxemburg. El a adăugat că şi alte ţări UE par să susţină planul.
Comisia negociază în prezent cu cele cinci ţări, iar Wojciechowski a declarat că executivul UE prezintă date pentru a arăta impactul exact al importurilor agricole.
Wojciechowski, care este polonez, a declarat că propriile sale discuţii cu ministrul polonez al agriculturii de marţi au arătat că poziţiile lor sunt foarte apropiate. “Polonia este ţara lider dintre cele cinci şi este foarte aproape de a găsi o soluţie”, a spus el.
Conform propunerii, cele cinci ţări ar trebui să asigure tranzitul grânelor ucrainene, iar fermierii locali ar urma să primească 100 de milioane de euro din fondurile UE drept compensaţie.