Comisia Europeană a aprobat investiții românești în energie de 1,5 miliarde euro prin Fondul de Modernizare

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană a aprobat investiții totale de 1,5 miliarde de euro în domeniul energiei pe care România le va implementa prin Fondul de Modernizare, a anunțat joi ministrul Energiei Virgil Popescu.

Potrivit lui, România are cea mai mare valoare aprobată: 970.974.456 euro pentru investiții prioritare și 470.130.117 euro pentru investiții neprioritare.

Lista proiectelor aprobate pentru România:

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

În același timp, Comisia Europeană a aprobat pentru Cehia 390.000.000 euro pentru investiții prioritare și 130.000.000 euro pentru investiții neprioritare, pentru Croația investiții de 125.000.000 euro, pentru Ungaria investiții de 74.285.714 euro și pentru Polonia investiții de 240.220.000 euro, anunță Virgil Popescu.

Fondul de Modernizare este format la nivelul UE din vânzarea a 2% din totalul certificatelor de emisie a gazelor cu efect de seră. România are alocate 11,98% din totalul acestor certificate, sunt 200.200.000 certificate de CO2, la o valoare totală a fondului de modernizare de aproximativ 13 miliarde euro.

Fondul pentru Modernizare sprijină investiţiile în modernizarea sistemelor energetice şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, inclusiv finanţarea proiectelor de investiţii la scară mică, în concordanţă cu obiectivele cadrului de politici ale Uniunii privind clima şi energia pentru 2030 şi cu obiectivele pe termen lung prevăzute în Acordul de la Paris şi contribuie la atingerea obiectivelor Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziţii juste din punct de vedere social către o economie verde.

Finanţarea din Fondul pentru Modernizare pentru implementarea investiţiilor prioritare şi neprioritare se poate realiza prin granturi, instrumente financiare cum ar fi garanţii, împrumuturi preferenţiale, rambursarea parţială a împrumuturilor bancare, plăţi suplimentare pentru dobânzile la împrumuturile bancare sau alte forme. Modalitatea efectivă de acordare a finanţării este indicată în documentaţia aferentă fiecărei proceduri de selecţie a propunerilor de investiţii.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Deci bagam tevi de gaze ca atunci cand terminam(2027) sa ne fie interzis sa le mai folosim. Frumos ! (da stiu, vine hidrogenul, nimeni nu spune ca sa-l produci e mai poluant decat sa arzi gazul)

    Poate ar fi trebuit sa incepeti cu semafoarele, sa aiba toate aceeasi noima … 60 de milioane de euro, cam suspect … In Romania un pix costa si 10000$ … Problema e cine-l plateste …

    Poporul asta pare tinut numai pe matraguna …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *