Comisia Europeană a aprobat planul național de redresare și reziliență al Bulgariei

bani calculator spaga mita euro sursa foto: Unsplash

Comisia Europeană a adoptat joi planul de redresare și reziliență al Bulgariei, prin care țara va primi 6,3 miliarde de euro sub formă de granturi, pentru investiții cruciale și reforme.

Evaluarea Comisiei arată că planul Bulgariei alocă 59% din alocarea sa totală măsurilor care sprijină obiectivele climatice. Aceasta include investiții semnificative pentru a accelera decarbonizarea sectorului energetic, triplarea producției de energie din surse regenerabile până în 2026, construirea unor capacități mari de stocare a energiei electrice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul energetic cu 40% până în 2025 și stabilirea unui cadru pentru eliminarea treptată a cărbunelui. Planul acoperă, de asemenea, sprijin pentru renovarea eficientă energetic a parcului de clădiri, precum și reforme direcționate pentru a facilita aceste investiții. De asemenea, se promovează transportul durabil. Măsurile în domeniile gospodăririi apei și conservării și refacerii biodiversității vor fi, de asemenea, cheie în contextul obiectivelor tranziției ecologice.

Evaluarea de către Comisie a planului Bulgariei arată că acesta alocă 26% din total măsurilor care sprijină tranziția digitală. Acestea includ investiții în conectivitate digitală, competențe digitale, digitalizarea administrației publice și a întreprinderilor, precum și digitalizarea sectoarelor transporturilor și energiei. Sprijinul pentru implementarea infrastructurii de bandă largă în toată țara va contribui la reducerea decalajului digital și va permite un acces îmbunătățit la serviciile online.

Comisia consideră că planul Bulgariei include un set extins de reforme și investiții care se consolidează reciproc, care contribuie la abordarea eficientă a tuturor sau a unui subset semnificativ al provocărilor economice și sociale prezentate în recomandările specifice fiecărei țări adresate Bulgariei.

Acesta conține măsuri anticorupție cuprinzătoare, inclusiv reforme pentru a asigura răspunderea și răspunderea penală a Procurorului General, instituții anticorupție consolidate și transparență și concurență sporite în achizițiile publice, precum și o reformă pentru îmbunătățirea guvernanței întreprinderilor de stat. Planul include, de asemenea, reforme și investiții pentru a stimula incluziunea socială, în special prin consolidarea adecvării și acoperirii schemei de venit minim, îmbunătățirea furnizării de locuri de muncă și a serviciilor sociale și integrarea acestora, modernizarea îngrijirii pe termen lung și prin sprijinirea culturii și a creației. sectoare. Planul Bulgariei include măsuri pentru modernizarea spitalelor și a unităților medicale, stabilirea unui sistem de ambulanță aeriană,

Planul Bulgariei propune proiecte în toate cele șapte zone emblematice europene. Acestea sunt proiecte de investiții specifice care abordează probleme comune tuturor statelor membre în domenii care creează locuri de muncă și creștere economică și sunt necesare pentru tranziția verde și digitală, arată Comisia.

De exemplu, Bulgaria a propus un program de 924 de milioane de euro pentru renovarea clădirilor private și publice pentru a le îmbunătăți performanța energetică. Acest lucru va reduce cererea de energie primară în țară, va limita risipa de energie, va reduce emisiile de carbon, asigurând totodată implicații pozitive sociale, de sănătate și de mediu. Pentru a sprijini tranziția digitală, 297 milioane de euro vor fi investite în digitalizarea administrației publice și 270 milioane de euro în implementarea la scară largă a infrastructurii digitale, crescând acoperirea rețelelor de foarte mare capacitate în toată țara, inclusiv în mediul rural. și zone slab populate.

Evaluarea Comisiei constată, de asemenea, că niciuna dintre măsurile incluse în plan nu dăunează în mod semnificativ mediului, în conformitate cu cerințele prevăzute în regulament.

Președintele Ursula von der Leyen a declarat: „Astăzi, Comisia Europeană a aprobat planul de redresare și reziliență al Bulgariei în valoare de 6,3 miliarde euro. Cu aproape 60% din plan finanțând obiectivele noastre de climă și energie, acesta este unul dintre cele mai ecologice planuri pe care le-am aprobat până acum. O reducere cu 40% a emisiilor de CO2 în sectorul energetic și o triplare a producției de energie din surse regenerabile vor pune ferm Bulgaria pe calea decarbonizării sectorului energetic. Apreciez, de asemenea, ambițiile planului în domeniile tranziției digitale, asistență medicală, administrație publică și sistemul de justiție”.

sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *