EuroCommerce, principala organizație europeană care reprezintă sectorul comerțului cu amănuntul, a transmis marți o scrisoare vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene Teresa Ribera în care își exprimă îngrijorarea cu privire la un proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din România care ar putea impune comercianților să afișeze marja de profit pe care o aplică produselor lor, scrie Calea Europeană.
„Dorim să ne exprimăm profunda și urgenta îngrijorare cu privire la un proiect de ordin1 anunțat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din România. Credem că măsurile propuse, dacă vor fi adoptate, vor obliga comercianții să dezvăluie informații comerciale sensibile, ceea ce va distorsiona concurența pe piața de retail din România. Vă solicităm să vă asigurați că regulile din România sunt conforme cu legislația UE și respectă principiul unei economii de piață deschise, bazate pe concurență liberă, așa cum este consacrat în Tratate, cu maximă urgență”, se arată în scrisoarea transmisă de EuroCommerce.
Citând din proiectul decizional, EuroCommerce arată că proiectul de ordin ar obliga “operatorii economici (…) să informeze consumatorii, prin înscrierea pe produs sau în imediata vecinătate a locului unde este expus produsul, cu privire la adaosul comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, în același câmp vizual în care este afișat prețul și folosind aceleași fonturi, culori, dimensiuni și alte caracteristici utilizate pentru evidențierea prețului produsului”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit EuroCommerce, acest lucru ar însemna, de facto, că retailerii ar trebui să-și dezvăluie public marja brută pentru fiecare produs.
Măsura s-ar aplica tuturor produselor vândute consumatorilor, atât online, cât și offline.
Cu toate acestea, cei de la EuroCommerce îi transmit Teresei Ribera că nu este clar cum va asigura ANPC o aplicare eficientă și eficace asupra tuturor actorilor care vizează consumatorii români, în special a celor care operează online din țări terțe.
“Acest lucru va afecta competitivitatea retailerilor români și, totodată, contravine planurilor Comisiei Europene privind comerțul electronic, prezentate în februarie anul acesta”, atrag atenția cei de la EuroCommerce.
ANPC a invitat părțile interesate să transmită comentarii până la data de 28 martie, oferind astfel actorilor de pe piață mai puțin de două săptămâni pentru a-și exprima punctele de vedere.