Comisia Europeană afirmă că măsurile Poloniei şi Ungariei de interzicere a importurilor de cereale şi alimente din Ucraina sunt inacceptabile

porumb, agricultura, cereale Sursa foto: Pixabay

Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor membre ale Uniunii Europene sunt inacceptabile, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, transmite Reuters, scrie Agerpres.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene din cauza blocajelor logistice, au lovit preţurile şi vânzările pentru fermierii locali.

Aceste lucruri au creat o problemă politică pentru partidul naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, într-un an electoral, deoarece au înfuriat oamenii din zonele rurale, unde sprijinul pentru PiS este de obicei mare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

”Suntem la curent cu anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, într-un comunicat trimis prin e-mail.

”În acest context, este important de subliniat că politica comercială este de competenţa exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În vremuri atât de dificile, este esenţial să coordonăm şi să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, a adăugat declaraţia.

Interdicţia poloneză, care a intrat în vigoare sâmbătă seara, se va aplica şi în cazul tranzitului acestor produse prin ţară, a declarat duminică ministrul Dezvoltării şi Tehnologiei.

”Interdicţia este deplină, inclusiv interdicţia de tranzit prin Polonia”, a scris Waldemar Buda pe Twitter, adăugând că vor fi purtate discuţii cu partea ucraineană pentru a crea un sistem care să asigure că mărfurile trec doar prin Polonia şi nu ajung pe piaţăa locală.

Ministerul Ucrainei al Politicii Agrare şi Alimentaţiei a declarat sâmbătă că interdicţia poloneză contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile şi a cerut discuţii pentru a rezolva problema.

Agenţia de ştiri Ukrinform, administrată de statul ucrainean, a declarat că miniştrii ucrainean şi polonez urmează să se întâlnească luni în Polonia şi discuţiile se vor concentra asupra acordului de tranzit.

Ucraina exportă majoritatea mărfurilor sale agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, deblocate în iulie, în conformitate cu un acord între Ucraina, Turcia, Rusia şi Naţiunile Unite.

Aproximativ 3 milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina în fiecare lună prin coridorul de cereale al Mării Negre, în timp ce doar până la 200.000 de tone se deplasează în porturile europene prin teritoriul polonez, potrivit ministerului ucrainean.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, a declarat în weekend că 500.000 până la 700.000 de tone de diverse produse agricole trec graniţa cu Polonia în fiecare lună, inclusiv cereale, ulei vegetal, zahăr, ouă, carne şi alte produse.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: